Montenegro erlajns: Planiramo kupovinu aviona

Izvor: B92, 10.Jun.2020, 11:43

Montenegro erlajns: Planiramo kupovinu aviona

Crnogorski avio-prevoznik Montenegro erlajns (MA) planira nabavku aviona, i to fazno.

"Prvi potencijalni dobavljači aviona će biti kompanija GECAS, od koje imamo iznajmljena dva aviona. S obzirom na to da ugovori traju do 2023. i 2024. godine, pokušaćemo da napravimo povoljan aranžman sa njima i da ih otkupimo pre isteka roka ugovora", rekli su iz MA u izjavi za CdM.

Kako su istakli u Montenegro erlajnsu, zbog poremećaja na avio-tržištu, plan je da avione nabavljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << fazno, ali više detalja o tome će imati kada počne primena zakona i kada sagledaju posledice kovida na cene aviona, prenosi Investitor.

Kako u MA navode, detaljnom analizom utvrđeno je da kompanija treba da ide ka kupovini sopstvenih aviona, radi obezbeđenja stabilnog poslovanja na duži rok.

“Zbog izražene sezonalnosti MA u svojoj floti treba imati avione za regionalno poslovanje, a po potrebi, odnosno u periodu visoke sezone, ostaviti mogućnost za iznajmljivanje aviona većih kapaciteta. Jer, zaista nije isplativo u našoj floti, u problemima izražene sezonalnosti, tokom cele godine držati veliki avion”, poručuju iz avio-prevoznika.

Flotu Montenegro erlajnsa danas čine četiri letelice, od kojih su tri tipa embraer 195 i jedna tipa foker 100.

"U vlasništvu nacionalne avio-kompanije je jedan avion tipa Fokker 100. Jedan avion tipa Embraer 195 nabavljen je 2010. godine putem finansijskog lizinga od brazilske BNDS banke. Otplata se završava 2022. godine, dok su ukupni godišnji troškovi 3,2 miliona evra. Druga dva aviona tipa Embraer su iznajmljena od GECAS-a do 2023. odnosno 2024. godine. Godišnji fiksni troškovi najma iznose 3,7 miliona eura za oba aviona", pojašnjavaju u MA.

Linija za Lisabon je odložena.

"Iako smo za 2020. godinu planirali pokretanje linije za Lisabon, zbog situacije koju je prouzrokovala pandemija COVID, privremeno smo odložili taj projekat. U narednom periodu očekujemo uspostavljanje i postepenu normalizaciju saobraćaja ka svim redovnim evropskim destinacijama", zaključuju iz MA u u izjavi za CdM.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.