Mnogi kupuju prvi put: U ručnom prtljagu Amerikanaca tri puta više pištolja nego pre pandemije

Izvor: B92, 11.Avg.2020, 14:21

Mnogi kupuju prvi put: U ručnom prtljagu Amerikanaca tri puta više pištolja nego pre pandemije

Dok se avio-saobraćaj u SAD posle pada približava najvećem obimu za pet meseci, obezbeđenje u ručnom prtljagu nalazi tri puta više pištolja nego pre pandemije.

Napunjeno je bilo 80 odsto tih pištolja, što je posebno rizično tokom provere sadržine prtljaga i za kontrolore i za putnike.

U SAD poslednjih meseci naglo raste prodaja oružja, a analitičari veruju da ga mnogi sada kupuju prvi put.

Na svakih milion putnika koji su proveravani u julu, policija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je našla 15,3 pištolja, a na milion ljudi u julu 2019. godine 5,1 komad vatrenog oružja, saopštila je juče Uprava za bezbedost prevoza (TSA).

Prema podacima Federalnog istražnog biroa (FBI), u julu je bilo više od 3,6 miliona zahteva za bezbednosnu proveru prijavljenih pootencijalnih kupaca oružja, što je povećanje od 79 odsto u odnosu na jul prošle godine.

Od aprila 2019. godine, broj tih provera raste u svakom mesecu u poredjenju s istim u prethodnoj godini, te je u četiri od poslednjih pet meseci bilo i po tri miliona takvih provera mesečno, što je nezabeleženo još od decembra 2015. godine.

Analitičari procenjuju da se prodaja oružja u SAD povećava usled strahovanja od zabrane kretanja zbog koronavirusa i nemira u gradovima.

Razlog tolikom interesovanju za kupovinu oružja može biti i vođstvo po popularnosti bivšeg američkog potpredsednika Džozefa Bajdena uoči predsedničkih izbora 3. novembra, pošto se Bajden, za razliku od sadašnjeg šefa države Donalda Trampa, zalaže za oštriju kontrolu naoružavanja građana.

U SAD je legalno prevoziti oružje avionom ali samo u predatom, ne i u ručnom prtljagu, i to samo ako je oružje prazno, bez municije, i ako je u zaključanoj kutiji za transport. Kažnjava se nepropisno stavljanje pištolja u ručni prtljag.

Ipak, prošle godine su u ručnom prtljagu putnika aviona nađena 4.432 pištolja, odnosno prosečno 12,1 dnevno, a 87 odsto je bilo napunjeno, s municijom.

TSA je javni poziv putnicima da se pridržavaju pravila o oružju objavila u nedelju, kada je objavljeno da je pretražila 831.789 ljudi. To je bio prvi put od 17. marta da je promet na kontrolnim tačkama američkih aerodroma dostigao 800.000, što je ipak 69 odsto manje nego na isti dan pre godinu dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.