Mljekari: Ostanu li cijene ovako niske, poklat ćemo stoku

Izvor: SEEbiz.eu, 26.Feb.2016, 09:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mljekari: Ostanu li cijene ovako niske, poklat ćemo stoku

OSIJEK - Najnovije, veliko sniženje cijene mlijeka, od 18 lipa po litri za proizvođače s godišnjom proizvodnjom do 100.000 litara, a za one veće još 5 lipa po tvorničkoj premiji, a koje je mljekarska industrija uvela od 1. veljače, kap je koja je prelila čašu strpljenja ionako brojem desetkovanih proizvođača pa masovno najavljuju zatvaranje farmi, klanje stoke i prelazak na drugu proizvodnju.

Jer broj im se ionako spustio ispod 8000, a sniženje cijene za 18 odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << 23 lipe je, kažu, poput nokauta u lice protivnika.

- A trebao je to biti - kaže za Glas Slavonije predsjednik Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holsteina (SUHUH) Branko Kolak - partnerski odnos, no ovo što prerađivački sektor radi to nikako nije.

Kolak ističe da je od travnja 2015., u samo deset mjeseci, to čak treće sniženje cijene.

– Od travnja je prvo išlo sniženje od 17, pa od 11 i sada od 23, ukupno 51 lipu, 8 eurocenta. Ovo više nije smrt domaćeg mljekarstva, nego je sada već glodanje kostiju. Obiđite farme ovih dana, jer za pet mjeseci, s ovakvom politikom prema domaćem proizvođaču, nećete više imati što slikati na njima - ogorčen je Kolak, veliki proizvođač mlijeka, na čijoj je farmi 760 muznih krava, a na kojoj rade 24 radnika.

No ostane li cijena ovakva, preniska – jer sada će, procjenjuje, pasti na 2,20 kn/l, a dosad je bila 2,55, u idućih sedam-osam mjeseci poklat će stoku i okrenuti se drugoj proizvodnji.

– Jer ja po novom obračunu samo mjesečno gubim oko 110.000 kuna s proizvodnjom većom od 8000 l po grlu. A nemam kredit! Što će tek biti s onima koji ga imaju - pita se Kolak i poručuje kako nema tržnog reda o mlijeku na trgovačkim policama, na kojima je politika da se mjesto ustupa mliječnim prerađevinama, trajnom mlijeku izvana.

- Situacija s Rusijom napravila je nered, dolazi mliječna prerađevina iz Češke, Austrije… gdje je na djelu subvencioniranje takve proizvodnje i čišćenje njihovih zaliha na ovakav način, na štetu nas domaćih. Tom, uvezenom trajnom mlijeku rok trajanja je i po pet mjeseci. Mi kao proizvodnja s tim se ne možemo nositi - upozorava Kolak.

A cijena tom (uvezenom) trajnom mlijeku pada iz dana u dan i sada se već može naći i za 2,99 kn/l. S druge strane, domaći proizvođač pritisnut je kontrolama i strogim kriterijima. Zbog najnovijeg sniženja cijene mljekari brodsko-posavskog kraja od tamošnje županije zatražili su pomoć u obliku subvencije od 10 lipa po litri, no Kolaku to nije rješenje.

- Deset lipa ne znači ništa. Preračunano, s tih 10 lipa subvencije u mom slučaju mjesečno to nije trošak od 110.000 nego od 100.000 kuna. Mi moramo mijenjati pravilnik o plasmanu jer to trajno mlijeko nije mlijeko, nego mliječna prerađevina - ocjenjuje Kolak.

Proizvođači podsjećaju kako urušavanje mliječnog sektora poput domino-efekta za sobom vuče i niz drugih posljedica.

– Kupac mora znati kupuje li mlijeko ili mliječnu prerađevinu - upozorava i predsjednik HPK-a Matija Brlošić.

- Ne znam da li da sjednemo i plačemo ili da skupimo glave i krenemo nekim drugim putem, ovako više ne možemo, ovo su zadnji trzaji - rekao je predsjednik brodsko-posavske Udruge proizvođača mlijeka Ivan Klasnić.

Na nogama je Udruga hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka CroMilk, iz kojeg poručuju, potvrđujući Kolakovo mišljenje, da je domaći mljekarski sektor već nekoliko godina suočen s ozbiljnim problemima, da je s ulaskom Hrvatske u EU došlo do naglog porasta uvoza gotovih proizvoda od strane trgovačkih lanaca po damping-cijenama.

- Situacija je dodatno otežana uvođenjem ruskog embarga i ukidanjem mliječnih kvota u EU - kaže predsjednica Rašeljka Maras i dodaje da je u EU zbog ukidanja kvota proizvodnja na farmama porasla za 2 % u odnosu prema 2014., što je 3 mlrd. litara novog mlijeka, koje je trebalo naći svoje tržište nakon embarga te završava na najmanje zaštićenim tržištima, kakvo je i naše, pa je na policama lanaca gotovo polovina proizvoda iz uvoza.

U CroMilku ističu da je prekomjeran uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda po damping-cijenama u Hrvatsku doveo do deflacije proizvođačkih cijena, što podrazumijeva urušavanje profitabilnosti cijelog sektora i 30.000 zaposlenih u njemu. Zbog novonastale situacije SUHUH je od ministra Davora Romića zatražio sastanak u Ministarstvu poljoprivrede, a na kojem se očekuju i prerađivači te trgovački lanci.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.