Miodrag Kostić preuzima slovenačku Hetu za 230 mln evra

Izvor: SEEbiz.eu, 02.Okt.2019, 09:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miodrag Kostić preuzima slovenačku Hetu za 230 mln evra

LJUBLJANA – Tri kiparske kompanije najavile su slovenačkoj Agenciji za zaštitu konkurencije (AVK) preuzimanje slovenačke „Hete Ašet Resolution" i njenih firmi ćerki TCK i TCV, objavljeno je na veb stranici AVK-a.

Prema nezvaničnim informacijama ljubljanskog dnevinika Finance, reč je o kompanijam povezanim sa Midragom Kostićem, jednim od najvećih srpskih preduzetnika, koje su se u procesu prodaje pokazale najboljim ponuđačem za Hetu, prenosi Poslovni dnevnik.

>> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << />Za kupovinu Hete nadmetala su se četiri kandidata.

Pored Kostića, koji je, prema nezvaničnim informacijama ljubljanskog lista, ponudio najviše – od 220 do 230 miliona evra – ponude su dostavili norveški B2, švedski ĐM i češki APS, fondovi specijalizovani za kupovinu loših kredita, koji su već prisutni u Sloveniji.

Heta, „loša banka" nastala od ostataka posrnule Hypo Alpe Adria grupe, ima oko 550 miliona evra potraživanja i oko 100 miliona evra vredne nekretnine.

Pored odobrenja slovenačkog AVK-a, Kostić će za preuzimanje morati da dobije pristanak i čuvara konkurentnosti u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Ukoliko dobije saglasnost, Hetu će preuzeti preko kiparskih preduzeća Ermaged Limited, Mormont Limited i Wirfil Limited, navodi Finance.

Srpski biznismen, podseća se u tekstu, preko MK Grupe u Sloveniji već ima hotel Kempinski Palace u Portorožu, preko kojeg je postao i 53-procentni vlasnik Aerodroma Portorož. Takođe, preko AIK banke ima vlasnički udeo od 91 odsto u Gorenjskoj banci, a želeo je da kupi i Abanku koju je na kraju preuzeo fond Apollo.

Osim toga, Kostić je zainteresovan za kupovinu 41,7 procenata udela u „Savi", koja je od 2016. u vlasništvu finansijskog fonda York, izvestio je Siol.net krajem 2018.

Grupa „Sava", preko „Sava Turizma" ima hotele na Bledu, Terme 3000, lečilišta u Radencima, Terme Ptuj, Terme Banovci i Hotele Bernardin. Pored Yorka najveći vlasnik „Save" je slovenačka država, koja drži 45 posto deonica.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kostić preuzima slovenačku Hetu za 230 miliona evra?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2019

Tri kiparske kompanije najavile su slovenačkoj Agenciji za zaštitu konkurencije (AVK) preuzimanje slovenačke "Hete Ašet Resolution" i njenih firmi ćerki TCK i TCV, objavljeno je na veb stranici AVK-a...Prema nezvaničnim informacijama ljubljanskog dnevinika Finance, reč je o kompanijama povezanim...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Slovenački mediji: Miodrag Kostić kupuje Hetu, MK grupa: Ne možemo da komentarišemo

Izvor: Blic, 02.Okt.2019

Tri kiparske kompanije najavile su slovenačkoj Agenciji za zaštitu konkurencije (AVK) preuzimanje slovenačke "Hete Ašet Resolution" i njenih firmi ćerki TCK i TCV, objavljeno je na veb stranici AVK-a.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.