Ministarstvo poljoprivrede Srbije: Izvoz voća i povrća u Rusiju nije ograničen

Izvor: SEEbiz.eu, 21.Sep.2017, 22:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo poljoprivrede Srbije: Izvoz voća i povrća u Rusiju nije ograničen

BEOGRAD - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije je danas saopštilo da izvoz voća i povrća iz Srbije na rusko tržište nije ograničen i da je saradnja s ruskim kolegama izuzetna.

U saopštenju izdatom, kako se navodi, "povodom informacija u pojedinim medijima da je ograničen izvoz srpskih proizvoda na tržište Ruske Federacije", srpsko ministarstvo je navelo da je reč "o apsolutno netačnim tvrdnjama".

"Potvrda dobre saradnje je značajan >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << i konstantan rast izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Srbije na tržište Ruske Federacije, posebno povrća i voća", piše u saopštenju, odnosno da je "u prvih osam meseci 2017. godine izvoz povrća iz Srbije u Rusiju bio veći za 22 odsto nego u istom periodu 2016., a izvoz voća bio je veći za 10 odsto".

Ruska fitosanitarna inspekcija Rosseljhoznadzor je danas prethodno saopštila da je od avgusta do septembra 2017. otkriveno 12 slučajeva parazita u partijama nektarina, šljiva i breskvi.

"U avgustu smo imali oko 1.200 pošiljaka, dok smo za pomenutih 12 pošiljaka u dnevnoj komunikaciji sa kolegama iz ruske nadležne inspekcije koje ćemo i obavestiti o rezultatima analiza", navelo je srpsko ministarstvo u saopštenju.

"Uzimajući u obzir važnost osiguranja fitosanitarne bezbednosti Rusije, Rosseljhoznadzor smatra neophodnim da nastavi zajednički monitoring proizvoda koji se kontrolišu prilikom uvoza u Rusiju, i biće prinudjen da preduzme mere kako bi ograničio uvoz proizvoda koji potiču iz Srbije", navodi se u ruskom saopštenju.

Ukazuje se i da će ruski stručnjaci doći u Srbiju ukoliko bude potrebno.

U saopštenju Ministarstva poljoprivrede Srbije se navodi da "svakako, ukoliko bude potrebe, inspektori Roseljhoznadzora su pozvani da u svakom trenutku dodju u Srbiju i zajedno sa srpskim kolegama analiziraju sve sporne tačke".

Najavljeno je da će ministar poljoprivrede Srbije, Branislav Nedimović iduće sedmice u Moskvi na sednici mešovite komisije razgovarati s najvišim ruskim zvaničnicima o svim pitanjima.

Srpsko ministarstvo je podsetilo da je Ruska Federacija za Srbiju jedan od dva najviša prioriteta u izvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.