Ministarstvo demantuje: Putevi Srbije se neće deliti

Izvor: B92, 28.Sep.2018, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo demantuje: "Putevi Srbije se neće deliti"

"Putevi Srbije" ostaju jedinstvena kompanija i ne planira se podela ili osnivanje novih preduzeća za puteve, saopštilo je Ministartvo garđevinarstva.

Ministarstvo je tako demantovalo pisanje pojedinih medija da MMF predlaže deljenje "Puteva" u tri celine.

"U sprovođenju reforme putnog sektora u Srbiji ne razmatra se podela preduzeća JP Putevi Srbije, već je njen cilj efikasnije poslovanje ovog preduzeća i kvalitetnije održavanje putne mreže", kaže se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u saopštenju ministarstva.

Kako navode, reformu putnog sektora vodi Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a u procesu pripreme koncepta reforme, pored izabranog konsultanta, kompanije "Dilojt", i Svetske banke, učestvuju i nosioci poslova u putnom sektoru, JP "Putevi Srbije" i "Koridori Srbije".

"Međunarodni monetarni fond (MMF) nije učesnik ovog procesa, niti se sa ovom institucijom o ovoj reformi pregovara, već se predstavnici MMF-a o njegovim rezultatima obaveštavaju u okviru redovnih kvartalnih sastanaka", kažu u ministarstvu.

Ističu da se jedinstvena struktura javnog preduzeća "Putevi Srbije" reformom ne dovodi u pitanje, niti se planira bilo kakva podela ili osnivanje novih, zasebnih preduzeća.

Cilj reformisanja "Putevi Srbije" u okviru reforme čitavog putnog sektora "jeste da se obezbedi efikasnije poslovanje ovog preduzeća, imajući u vidu njegovu vodeću ulogu u održavanju putne mreže, više od 200 kilometara novoizgrađenih auto-puteva i blizu 20 miliona vozila više na auto-putevima u odnosu na pre četiri godine".

Kažu da će "Putevi" ostati i posle reforme jedinstveno preduzeće, ali će, dodaju, promena biti u organizacionoj strukturi preduzeća radi uspostavljanja efikasnijeg načina poslovanja, jasno definisanih obaveza i odgovornosti...

Reforma putnog sektora, objašnjavaju, pored donošenja novih propisa, među kojima je, ističu, najvažniji novi Zakon o putevima donet u maju 2018. i reforme upravljača puteva JP "Putevi Srbije", obuhvatiće i preduzeća zadužena za izvođenje radova i oblast projektovanja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.