Ministarka: Vlada čini sve da zaštiti domaću proizvodnju mleka

Izvor: Večernje novosti, 04.Apr.2015, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarka: Vlada čini sve da zaštiti domaću proizvodnju mleka

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da vlada čini sve što je moguće u ovom momentu, i kroz interventan otkup i kroz podizanje prelevmana, da bi se zaštitila domaća proizvodnja mleka. Ona je rekla za TV Pink da je na nivou vlade formirana radna grupa, čiji je zadatak da prati stanje na tržištu mleka, da priprema i predlaže moguće mere za intervenciju, u slučaju poremećaja. "Činjenica je da imamo viška mleka na tržištu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << da mlekari sve teže otkupljuju ponuđene količine mleka od naših proizvođača, ali mi smo u ovom momentu predložili konkretno rešenje, konkretnu pomoć, a to je otkup viška mleka u prahu. Na taj način, mlekare će biti relaksirane i moći će i nadalje da nastave otkup mleka od poljoprivrednika", rekla je Bogosavljević Bošković. Ona je istakla da se sam model otkupa dosta dugo pripremao, što je, kako je rekla, potpuno razumljivo, s obzirom na to da je potrebno precizirati niz detalja kako bi mera i uspela. "Očekujem da vrlo brzo model za rešavanje ovog problema bude na dnevnom redu sednice vlade, da bude usvojen i da i praktično krenemo u realizaciju ove mere", rekla je ministarka poljoprivrede. Kako je rekla, jeftiniji uvoz mesa i mleka od domaće proizvodnje je jedan "dosta složen problem" i ne može se lako definisati. Ministarka poljoprivrede je precizirala da je činjenica da je poljoprivreda u EU visoko subvencionisana, kao i da su se desili poremećaji na tržištu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na nivou Evrope i sveta. Takođe, kako je navela, u ovom periodu nastupila je liberalizacija tržišta ovim proizvodima, a da za tu liberalizaciju nije odgovorna sadašnja vlada, niti ministarstvo poljoprivrede. Prema njenim rečima, kada se govori o mleku, i bez svih tih faktora, ovaj period godine je poznat kao period u kome se pokazuju viškovi mleka i u kojima smo i prethodnih godina i bez svega ovoga imali određene probleme. "Tako da se niz tih okolnosti sada prikupio i evo desilo se da imamo viškove nekih poljoprivrednih proizvoda", rekla je Bogosavljević Bošković. Ona je naglasila da je istovremeno zadatak da se traga za novim tržištima za naše proizvode, te da se prošle godine otvorilo veliko rusko tržište, usaglašavanjem fitosanitarnih i veterinarskih sertifikata. "Sada smo razmišljali i predlažemo da na isti način postupimo i kada se radi o kineskom tržištu, imajući u vidu šta rade druge zemlje Evrope i regiona. I one značajni deo svojih proizvoda plasiraju ka kineskom tržištu. I mi želimo da u ovom periodu iskoristimo izuzetno dobre političke odnose, koji su uspostavljeni između naše i kineske vlade, i plasiramo naše proizvode na njihovo tržište", rekla je ministarka poljoprivrede.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Vlada čini sve da zaštiti mlekare"

Izvor: B92, 04.Apr.2015

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je da vlada čini sve što je moguće u ovom momentu da bi se zaštitila domaća proizvodnja mleka...Ona je rekla za TV Pink da je na nivou vlade formirana radna grupa, čiji je zadatak da prati stanje na tržištu mleka, da priprema...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.