Milosavljevići ne pitaju za cenu kad vide dobrog konja: KRDO DECENIJAMA GALOPIRA KRAJ MORAVE (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jun.2020, 14:03

Milosavljevići ne pitaju za cenu kad vide dobrog konja: KRDO DECENIJAMA GALOPIRA KRAJ MORAVE (FOTO)

Dva najlepša zajedno vrede čak 10.000 evra

Na levoj obali Zapadne Morave u selu Tučkovo kod Lučana, na prostranstvu od 200 hektara, slobodno galopira dvadeset pet konja. Ovo neobično krdo u vlasništvu je porodice Milosavljević koja već trideset godina sa mnogo ljubavi i pažnje vodi brigu o ovim životinjama.

- Od kada znam za sebe u domaćinstvu imamo konje. Kako smo mi stasavali, svake godine smo kupovali po nekoliko i sada imamo toliko grla. Svaki ima ime >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i posebno mesto u krdu. Broj se stalno povećava zato što dobijamo novu ždrebad, ali i sami kupujemo. Kad vidimo dobrog konja ne pitamo koliko košta. Više ugađamo njima nego nama - priča Velimir Milosavljević.

Svakog konja Milosavljevići paze kao da im je rod rođeni. Vode računa o njihovoj ishrani, kupuju profesionalne samare, kako im ne bi napravili rane, a sve ih potkivaju. Trojica braće Velimir, Veljko i Vladimir svakodnevno drvenim splavom prelaze Moravu i hrane konje koji se nalaze na ostrvu pored kuće.

Deo ovih životinja smešten je u štali, a oni su jedini koju ovim vrednim domaćinama donose zaradu, ostali su tu iz čiste ljubavi.

- U letnjim mesecima, nekoliko konja stavljamo na kamion i vozimo na Taru. Izvlače drva na mestima gde mehanizacija nije dozvoljena. Oni su obučeni za to i specijalni su konji za vuču. Kad ih kupujemo proveravamo koliko su spremni i spretni jer je to na nepristupačnim deonicima od izuzetnog značaja - kaže Veljko.

Ipak, od dvadeset pet konja koliko ih imaju, posebno mesto na njihovom imanju zauzimaju, kako kažu, dva najlepša, Bećir i Rubin. Jedan je kupljen u Kraljevu, drugi u Sjenici, a zajedno vrede čak 10.000 evra.

- Njih vodimo na štraparijade širom Srbije i osvajamo vredne nagrade. Jako je važno kakvi su konji, koliko su snažni, a oni ispunjavaju baš sve kriterijume. Vodimo računa o njihovom izgledu, pa im vrlo često ukrašavamo samare. Kad njih dvojica prođu, sve staje i svi ostaju bez teksta, jer zajedno izgledaju fascinantno - rekao je Veljko.

Porodica Milosavljević broji dvanaest članova. Otac Slobodan ponosan je što su njegovi sinovi odlučili da ostanu na selu, ožene se tu i dobiju unuke. Pored konja, u njihovim štalama nalazi se na desetine grla krava i ovaca, a svi članovi žive upravo od poljoprivrede.

- Ništa nije teško kad su ukućani složni. Pod jednim krovom živi tri generacije i udruženim snagama možemo sve. Jedino što nam predstavlja problem jeste jako loš put koji vodi do nas. Vrlo je teško kad deca treba da idu u školu ili kad po mleko dolazi mlekadžija. Sve ostalo što možemo mi da završimo ćemo lako - kaže glava porodice Slobodan.

"OKREČIM SOBU I ČEKAM TURISTE" Šta su sve prednosti, a šta mane SEOSKOG TURIZMA U SRBIJI? (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.