Izvor: RTS, 23.Jun.2021, 13:19

Mihajlovićeva: "Smederevo 3" će doprineti energetskoj stabilnosti Srbije

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović posetila je u Smederevu rekonstruisanu trafostanicu "Smederevo 3". Preduzeće "Elektromreža Srbije" je u rekonstrukciju tog elektroenergetskog postrojenja uložilo je 14,6 miliona evra, čime je njegova instalisana snaga povećana za 75 odsto.
Ministarka Zorana Mihajlović izjavila je da će 400-kilovoltna trafostanica "Smederevo 3" doprineti energetskoj stabilnosti Srbije, Podunavskog okruga i sigurnom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << snabdevanju električnom energijom Železare Smederevo, kao i drugih kompanija i budućih investitora u smederevskom kraju. Hajavila je novi investicioni ciklus u oblasti energetike i rudarstva.

"Druga važna stvar jeste investicioni ciklus koji čeka ne samo ovu kompaniju, direktorka je pomenula iznos od blizu 750 ili 770 milona evra u narednih devet, odnosno deset godina. To je veliki novac za sve ono što 'Elektromreža Srbije' treba da uradi, ali je to samo deo jednog velikog, investicionog praktičnog paketa u energetici i rudarstvu koji kreće od ove godine", navela je Zorana Mihajlović.
Ministarka je sa direktorkom "Elektromreže Srbije" Jelenom Matejić i načelnicom Podunavskog okruga Jasnom Avramović obišla rekonstruisanu trafostanicu. Izjavila je da se Srbija razvija i da u ovoj godini ima 1,4 milijarde evra priliv stranih investicija, što je za gotovo 13 odsto više nego u istom periodu prošle "kovid godine".
Mihajlovićeva je rekla i da je povezivanje sa regionom uslov razvoja, kao i da je Transbalkanski koridor jedan od najvažnijih koridora i nezaobilazna ruta u energetskom saobraćaju, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.
"Jednako su važni i gasni koridori. Uspeli smo da otvorimo još jedan gasovod i diverzifikujemo naše rute. Važno je da diverzifikujemo i dobavljače. Izgradnja gasovoda Niš–Dimitrovgrad mora početi na jesen. Dodatno da se radi projektno-tehnička dokumentacija za naše povezivanje sa Rumunijom i Republikom Srpskom. Da budemo i gasno stabilni i da nemamo problema u dotoku gasa", rekla je ona.
Jasna Avramović istakla je, kaže se u saopštenju, da je ponosna što se jedan strateški važan objekat za Srbiju nalazi na teritoriji Smedereva i Podunavskog okruga, koji se poslednjih godina naglo privredno razvija i u koji dolazi veliki broj investitora.

"A svi investitori vas prvo pitaju da li imate put i dovoljnu snagu električne energije. Sa 220 kv dobili smo postrojenje sa 400 kv. I železara i svi budući investitori mogu da računaju na pojačanu snagu i stabilan sistem. Zahvaljujem u ime 70.000 korisnika Podunavskog okruga", rekla je Avramovićeva.
Jelena Matejić izjavila je da je preduzeće "Elektromreža Srbije" do sada realizovalo investicije u vrednosti od 330 miliona evra, te da je za naredni desetogodišnji period planirano da se taj iznos udvostruči.
"Samo u ovoj godini izgrađena je nova trafostanica Bistrica, završavaju se radovi u Srbobranu, gradimo Transbalkanski koridor i rekonstruišemo brojne trafostanice i dalekovode. Sve to ne bi bilo moguće bez podrške Vlade Srbije i resornog ministarstva. Prepoznali smo sve rizike pandemije koronavirusa, uspešno na njih odgovorili i nastavili da radimo i gradimo i tako doprinosimo kontinuitetu razvoja koji je zacrtala naša država", kazala je Jelena Matejić.
"Smanjenje potrošnje energije da bude nacionalni cilj"Ministarka Mihajlović je rekla da će u petak, u Kraljevu biti potpisani ugovori sa lokalnim samoupravama o zameni stolarije, odnosno povećanju energetske efikasnosti.
"U petak će biti potpisani i uručeni ugovori gradovima i opštinama koje su ispunile sve uslove za početak realizacije projekta. Nakon toga, nastavak procedure je u nadležnosti lokalnih samouprava, koje raspisuju dva javna poziva - za kompanije i građane", navela je ona.
Istakla je da bi "smanjenje potrošnje toplotne i električne energije trebalo da bude nacionalni cilj, zbog toga će ovaj projekat trajati i naredne godine i ukupno će nam biti potrebno između 400 i 500 miliona evra".
Naglasila je ključnu ulogu domaćinstava, odnosno pojedinaca u ovom procesu, s obzirom na činjenicu da je prosečna potrošnja energije za 40 odsto veća u odnosu na EU, navodi se u saopštenju.

Najavila je i da će za mesec dana biti završeni podzakonski akti i raspisan javni poziv za subvencije za postavljanje solarnih panela, a procedura će biti jednostavna.
"Učinili smo sve da procedura bude jednostavna i da svako ima želju da učestvuje u tome. To je pitanje korišćenja OIE, zdravije životne sredine i nižih računa za utrošenu energiju", kazala je Zorana Mihajlović. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Mihajlović obišla rekonstruisanu trafo-stanicu ``Smederevo 3”

Izvor: Beta Video, 23.Jun.2021

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović danas je posetila rekonstruisanu trafo-stanicu ``Smederevo 3”. (pokrivalice) Beta/MRE

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.