Mihajlović o auto-putevima: Sjajna godina za Srbiju

Izvor: RTS, 16.Avg.2019, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović o auto-putevima: Sjajna godina za Srbiju

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, poručila je, prilikom obilaska deonice auto-puta Obrenovac-Čačak koja će u nedelju biti puštena u saobraćaj, da je ovo sjajna i važna godina za Srbiju i istakla značaj Koridora 11 za centralni deo zemlje.
"Ovo je jako važna godina za Srbiju, završavaju se određeni autoputevi i počinjemo da gradimo nove", rekla je Zorana Mihajlović novinarima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ministarka je istakla da je put Obrenovac - Čačak urađen kvalitetno, uz poštovanje najviših svetskih standarda.
Istakla je da je Koridor 11 važan i zbog bezbednosti i zaobilaženja Ibarske magistrale, ali i zbog povezivanja gradova u tom delu Srbije.
Napomenula je da je, kao i na Koridoru 10, i na Koridoru 11 postoji centralno upravljanje tunelima, koji su opremljeni po svim standardima.
Mihajlović je istakla i da će deonica Surčin - Obrenovac, duga 17,6 kilometara, biti završena, kao što je izvđač i najavio, sredinom decembra.
Deonica od Obrenovca do Čačka duga je 103,6 kilometara.
Mihajlović je rekla i da veruje da će 1. marta naredne godine početi radovi na deonici Novi Beograd - Surčin, i da ćemo za dve godine praktično imati gotov auto-put od Novog Beograda do Čačka.
Podsetila je i da su u maju počeli radovi na deonici Preljina - Požega, koja je, kaže, vrlo zahtevna, te dodala da će taj deo puta biti gotov za dve i po godine.
Vučić i Erdogan na početku radova na auto-putu do Sarajeva
Radovi na izgradnji jednog dela prstena auto-puta ka Sarajevu biće svečano obeleženi krajem avgusta kada u Srbiju dolazi predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, izjavila je Zorana Mihajlović. 
Ona je u izjavi novinarima na trasi novog auto-puta Miloš Veliki koji će svečano biti otvoren za dva dana, precizirala da će krajem avgusta biti svečano oboleženo otvaranje jednog dela prstena ka BiH, odnosno auto-puta od Sremske Rače do Kuzmina, deonica na pristupnoj saobraćajnici i na izgradnji mosta. 
"Tu će početi radovi. Očekujemo da će naš predsednik Aleksandar Vučić, turski predsednik i Milorad Dodik biti na svečanom polaganju kamena temeljca", rekla je Mihajlović. 
Navela je da su potrebne najmanje dve godine da se ta deonica završi, a da se u međuvremenu radi dokumentacija za deonicu Požega - Kotroman.
"To je drugi deo veze sa BiH. Potrebno je najmanje godinu dana da se dokumentacija završi, a u međuvremenu ćemo razgovarati o načinima finansiranja", rekla je ministarka. 
Naglasila je da se Srbija intenzivno povezuje sa regionom i da treba da iskoristi svoj tranzitni položaj, ali isto tako radi se i auto-putevi unutar Srbije. 
Navela je da se u septembru očekuje početak radova na Moravskom koridoru koji će, kaže, biti ta veza između Koridora 10 i Koridora 11. 
Ministarka kaže da bi krajem septembra i početkom oktobra trebalo da bude pušten istočni krak Koridora 10. 
Prošle godine kroz Srbiju je prošlo 54,5 miliona vozila, a Mihajlović navodi da se procenjuje da će ove godine biti više od 60 miliona vozila, te podseća da je 2014. kroz Srbiju prošlo 34 miliona vozila.  

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Miloš Veliki" donosi milione

Izvor: RTS, 16.Avg.2019

Predsednik Srbije prisustvovaće u nedelju otvaranju auto-puta "Miloš Veliki" od Obrenovca do Ljiga. Deonicu je obišla ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović koja poručuje da je ovo sjajna i važna godina za Srbiju i ističe značaj Koridora 11 za centralni deo zemlje. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.