Mihajlović: Uskoro novi ruski kredit za železnicu

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Okt.2018, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Uskoro novi ruski kredit za železnicu

BEOGRAD - Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da je danas sa prvim zamenikom generalnog direktora Ruskih železnica Aleksandrom Mišarinom obišla gradilišta na kojima radi ta kompanija u Srbiji i da je do sada urađeno 38 odsto predvidjenih radova.

Ruska železnica u Srbiji radi na projektima brze pruge Beograd-Bar, deonici Stara Pazova-Novi Sad i drugima, a sprovodi se iz takozvanog "ruskog kredita".

"Današnji sastanak >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << je važan jer smo napravili i pripreme dolaska ruskog predsednika Putina u januaru. Razgovarali smo o tome kako da poboljsamo ruske odnose u vezi sa finansiranjem projekata a pre svega izgradnje Dispečerskog centra za koji smo pre dve godine u Moskvi potpisali sporazum. Sada Srbija kao svoj prioritet ima razvoj zelezničkog transporta", kazala je Mihajlović.

Ona je dodala da je trenutni plan da se rekonstruiše barska pruga i Koridor 10, da je do sada rekonstruisano 77 kilometara te pruge, kao i da žele da nastave sa tim projektom.

"Danas smo razgovarali i o novom ruskom kreditu, jer smo ovaj kredit 90 odsto već ugovorili. Uskoro ćemo organizovati i mešovitu komitet Ruske Federacije i Srbije. Razgovarali smo i o rehabilitaciji i održavanju postojećih pruga. Reč je o ozbiljnim investicionim projektima, prugama kojima vozovi treba da se kreću do 200 kilometara na sat", rekla je Mihajlović.

Mišarin je rekao da otrebno izgraditi dva tunela na relaciji Beograd Budimpešta, na kojoj vozovi takođe treba da se kreću do 200 kilometara na sat, a da Ruske železnice imaju veliko iskustvo u izgradnji pruga od 250 kilometara na sat i to žele da prenesu i Srbiji u narednih godinu dana.

"U planu je da napravimo dispečerski centar i da pripremimo sporazumom o novom kreditu u naredna tri meseca. Plan je da taj dispečerski centar uradimo koristeći najnovija sredstva i digitalne tehnologije, a sve u cilju da se maksimalno posvetimo sigurnosti i bezbednosti putnika", rekao je Mišarin.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Pregovori o novom ruskom zajmu

Izvor: Danas, 12.Okt.2018

Srbija je već iskoristila gotovo celokupan ruski kredit i taj novac uložen je u modernizaciju deonica železničkog Koridora 10 i barske pruge, a trenutno su u toku radovi na deonici Stara Pazova-Novi Sad, koja je deo brze pruge Beograd-Budimpešta. Članak Pregovori o novom ruskom zajmu se pojavljuje...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.