Mihajlović: Plan da Srbija ponovo bude izvoznik struje

Izvor: BKTV News, 06.Sep.2014, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Plan da Srbija ponovo bude izvoznik struje

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas u Kladovu, gde se obeležava 50 godina od početka izgradnje hidroelektraneĐerdap, da je plan vlade da Srbija ponovo postane izvoznik struje, za šta je neophodna izgradnja novih energetskih kapaciteta.

Mihajlović je, na svečanoj akademiji u Kladovu, rekla da bi tome svakako doprinela izgradnja hidroelektrane Djerdap 3, ističući da je to jedan od strateških projekata.
- Obeležavamo danas 50 godina početka >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << radova na hidroelektrani Djerdap i to je za Srbiju bio veoma značajan i ogroman graditeljski poduhvat, i tada i danas, ali ono što je opomena za sve nas jeste da moramo da gradimo i da se bavimo proizvodnjom električne energije – rekla je Mihajlović.
Na pitanje kada će početi izgradnja Đerdapa 3, Mihajlović je rekla da se o tom važnom projektu govori već dugi niz godina, a da su pre oko godinu i po dana počeli prvi razgovori sa Rumunijom, bez obzira na to što će ta hidroelektrana biti na srpskoj strani.
- Verujem da smo blizu toga da razgovaramo i sa potencijalnim partnerima koji bi ušli u izgradnju jednog takvog projekta. To je za Srbiju značajno, jer je to mogućnost da na neki način čak utičemo na cenu električne energije u regionu – rekla je Mihajlović.
Svečanoj akademiji u Kladovu prisustvovali su i ministar energetike Aleksandar Antić, ambasador Rusije Aleksandar Čepurin i direktor EPS-a Aleksandar Obradović.
Hidroenergetski i plovidbeni sistem „Đerdap 1″, kompleksan je i višenamenski objekat, izgradjen 10 kilometara uzvodno od Kladova odnosno na 943. kilometru Dunava od ušća u Crno more.
To je i dalje najveća hidrotehnička građevina na Dunavu, ukupne dužine 1.278 metara, a reč je o simetričnoj konstrukciji, projektovanoj tako da i Srbija i Rumunija, koje deli Dunav, raspolažu istim delovima glavnog objekta.
Obe zemlje imaju po jednu elektranu, brodsku prevodnicu i po sedam prelivnih polja od ukupno 14, koliko ih ima u zajedničkoj prelivnoj brani. Simetralu objekta čini državna granica.
Izgradnja tog sistema počela je 7. septembra 1964. godine, a prvi agregati pušteni su u rad 6. avgusta 1970. godine, istovremeno i na srpskoj i rumunskoj strani. U elektrani je montirano šest hidroagregata, a ukupna snaga elektrane je 1.026 megavata.
Hidroagregati su sa takozvanim Kaplanovim turbinama, čiji prečnik kola iznosi oko 9,5 metara i do tada u svetu nisu građene turbine većeg prečnika.
Obe elektrane su međusobno povezane tako da u slučaju potrebe agregati elektrane na srpskoj strani mogu isporučivati električnu energiju u mrežu na rumunskoj strani i obratno.
Izvor: tanjug.rs
The post Mihajlović: Plan da Srbija ponovo bude izvoznik struje appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.