Meksiko i Kanada odbili zahtjeve SAD-a da potpuno otvore svoja tržišta online trgovinama

Izvor: SEEbiz.eu, 08.Okt.2018, 07:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meksiko i Kanada odbili zahtjeve SAD-a da potpuno otvore svoja tržišta online trgovinama

NEW YORK - Iako dobar dio svjetske javnosti smatra da je novi trgovinski ugovor između SAD-a, Kanade i Meksika dizajniran po američkim željama, posljednje informacije koje su procurile u javnost pokazuju da ni Washington u pregovorima s Ottawom i Ciudad de Mexicom nije dobio sve što je tražio.

Koplja pregovarača iz triju zemalja posebno su se lomila oko e-trgovine, oko čega se, kako tvrde svjetski >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << mediji, napeto pregovaralo do samog kraja. Američki su pregovarači, naime, od kanadske i meksičke strane tražili da povećaju svoj dosadašnji prag za carinjenje i oporezivanje proizvoda kupljenih preko Amazona, eBaya i drugih online trgovina na 800 američkih dolara (oko 5.160 kuna) po isporuci. Tome se, međutim, suprotstavila najprije Kanada, a potom i Meksiko. Kako, naime, tvrde u Ciudad de Mexicu, a prenose svjetski mediji, takvi zahtjevi nisu bili u skladu sa zahtjevima meksičke poslovne zajednice, koja strahuje da bi američke online trgovine uvozile jeftine proizvode iz Azije i potom ih bez carinjenja i oporezivanja prodavale na meksičkom tržištu, što bi stvorilo nelojalnu konkurenciju meksičkim trgovcima. Iste brige mučile su i kanadske trgovce.

Stoga su se Meksikanci u pregovorima s Amerikancima na kraju uspjeli izboriti za zadržavanje postojećeg limita od 50 američkih dolara (oko 320 kuna) po vrijednosti isporuke kupljene preko online trgovina, koja neće podlijegati oporezivanju. Uz to, ispregovarali su da se ne carine isporuke manje od 117 USD (oko 750 kuna), dok će se carina obračunavati na veće isporuke.

Sličan su aranžman na kraju ispregovarali i Kanađani. Kanada dosad nije oporezivala isporuke robe kupljene preko Interneta u vrijednosti do 20 kanadskih dolara (oko 100 kuna), a sada se taj prag podiže na 40 kanadskih dolara (oko 200 kuna). To je, doduše, veći iznos nego dosad, ali ipak znatno manji od onoga koji su tražili Amerikanci. Sukladno sporazumu, Kanađani ubuduće neće cariniti, ističu svjetski mediji, isporuke manje od 150 kanadskih dolara (oko 750 kuna).

Ne čudi stoga što čak i u američkim online trgovinama ističu kako su Kanada i Meksiko u biti uspjeli odnijeti pobjedu u dijelu pregovora oko e-trgovine. Drugim riječima, američka je strana tu napravila veće ustupke od kanadske i meksičke. Kako je to bilo i jedno od pitanja zbog kojeg su pregovori gotovo zapali u slijepu ulicu, kompromisom je na kraju spašena Sjevernoamerička zona slobodne trgovine (NAFTA), koja će se ubuduće zvati USMCA.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

RAT ZBOG E-TRGOVANJA Kanada i Meksiko odbili zahteve Amerike da otvore tržišta za onlajn trgovinu

Izvor: Blic, 08.Okt.2018

Iako dobar deo svetske javnosti smatra da je novi trgovinski ugovor između SAD-a, Kanade i Meksika dizajniran po američkim željama, poslednje informacije koje su procurile u javnost pokazuju da ni Vašington u pregovorima s Otavom i Meksikom nije dobio sve što je tražio.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.