Matićeva: Dolazak Alibabe velika šansa za Srbiju

Izvor: RTS, 28.Sep.2017, 08:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matićeva: Dolazak "Alibabe" velika šansa za Srbiju

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kaže za RTS da je za dolazak u Srbiju zainteresovana kineska internet kompanija "Alibaba", ali i još jedna kompanija iz Kine. Bitan uslov za razvoj, pre svega logistike, jeste dobra železnička infrastruktura, napominje Matićeva.
Tatjana Matić, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla je da je zainteresovanost najveće >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kineske internet prodavnice "Alibaba" da otvori logistički centar u Srbiji velika šansa za našu zemlju.

"Ovo je jedinstvena prilika za Srbiju ne samo da u saradnji sa najvećom internet kompanijom razvije jedan logistički centar i bude glavna tačka u Evropi, već i da razvijemo digitalne platforme", kaže Matićeva.
U Srbiji boravi Nacionalna komisija za reforme i razvoj Kine, a juče su sa predstavnicima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija imali skup "Informatički put svile za informacionu povezanost".
"Usaglašeno je da se radi na četiri prioritetne oblasti, a to su elektronska trgovina, logistika, razmena tržišnih informacija, onlajn turizam i pametni gradovi. 'Alibaba' može da bude partner Srbije u tri oblasti, kako nekom javnom preduzeću, tako i privatnim kompanijama", napominje Matićeva. 
Kaže da je pored "Alibabe" i druga velika kineska kompanija zainteresovana za saradnju sa srpskim firmama.
"Bitan uslov za dalji razvoj ovih oblasti, pre svega logistike, jeste dobra železnička infrastruktura i naša železnička infrastruktura ide u pravcu razvoja, radi se na realizaciji pruge Beograd–Budimpešta", ističe Matićeva.
Napominje da je poseta državne i privredne delegacije Kine veoma značajna.
"Nacionalna komisija za reformu razvoja Republike Kine donosi sve strateške odluke u Kini, koordiniraju rad svojih ministarstava i poseta je značajna i sa tog aspekta", kaže Matićeva.
Sa predstavnicima kineske delegacije, kako je rekla, dogovoreno je da se formiraju četiri radne grupe.
"Da se formira baza projekata, međunarodna industrijska alijansa, pilot ekonomska zona, a Kinezi su već delegirali jedan grad, dok će u Srbiji to verovatno partner biti Niš", objašnjava Tatjana Matić.   
Dodaje da je spoljna razmena sa Kinom 590 miliona dolara, a da je doživela i porast od 20 odsto.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.