Mašinovođama smešna brzina vozova od 150 km/h

Izvor: B92, 18.Okt.2015, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mašinovođama smešna brzina vozova od 150 km/h

Republički poslanici počeli su ove nedelje raspravu o izmenama i dopunama dva zakona iz oblasti železnica.

Dok iz Vlade stižu najave da će ove izmene obezbediti profitabilnu, efikasnu i bezbedniju železnicu, mašinođe poručuju da bi za početak trebalo investirati u pruge koje su u katastrofalnom stanju.

Iskakanje voza iz šina, usporavanje ionako male brzine zbog probijenih rampi na pružnim prelazima - uobičajene situacije na srpskim prugama. Nekada je, kažu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mašinovođe, pravi poduhvat popraviti i najmanji kvar.

“Što se tiče radnika koji su uključeni u održavanje pruga i saobraćaja vozova, tu maksimalno ljudi rade svoj posao, ali sve se završava na višem nivou, znači kada se prosledi takav problem na viši nivo, onda dolazi odgovor da nema sredstava, nema para i onda tu najviše koči”, kaže Milivoje Ravnjak iz Sindikata mašinovođa Srbije.

Koče i vozovi. Čak i pri brzini od 30 kilometara na sat dešava se da iskoče iz šina. To se, u prethodnih godinu i po dana, desilo dva puta na pruzi Beograd-Subotica, u Čortanovcima i Inđiji. Zato priče o brzinama od preko 150 na sat mašinovođama zvuče smešno. Za političare, ta tema uvek je aktuelna.

“Vi ste i u načelnoj raspravi vrlo olako, vrlo površno izjavili kako ste vi zatekli ne znam kakvo stanje železnice od Demorkatske stranke, a onda ste vašim doprinosim i veoma posvećenim radom dovedi do toga Železnica danas u Srbiji cveta, da vozovi idu preko 120 km na sat, ali samo niste rekli gde”, kaže poslanik DS-a Jovan Marković.

“Da, tako je. Nasledili smo jadnu železnicu od vas, sada već je završeno 65 kilometara železničke pruge koja je modernizovana na prosečnih 120 kilometara na sat, sa onih 30 koliko je bilo kad ste bili vi. A do kraja godine počinje modernizacija na tri deonice na južnom delu koridora 10 i za godinu dana mi ćemo modernizovati 120 kilometratra železničke pruge koja će ići 120 kilometara na sat”, odgovara ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović.

Kada će severni deo koridora 10 stići na red, nije poznato. Ipak, Železnice Srbije i pokrajinska vlada letos su počele pregovore o rekonstrukciji pruge Beograd - Subotica, i to one deonice koja prolazi kroz Banat. Ta pruga poslednji put je remontovana 1935.

“Onda smo razgovarali o varijanti da pokrajina finansira projektnu dokumentaciju, a republika da isfinansira izgradnju pruge i sve zavisi od Železnica Srbije, konačnu odluku donosi Železnica Srbije i republička Vlada”, kaže pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin.

Ta pruga trebalo bi da bude alternativni pravac, dok traje izgradnja pruge Beograd-Budimpešta. Nezvanično saznajemo da je Železnica, navodno, odustala od ove ideje.

U Železnicama Srije ostali smo uskraćeni za odgovore na nekoliko pitaja u vezi sa stanjem pruga u Srbiji. Između ostalog i za pitanje kada će početi rekonstrukcija pruge Beograd-Subotica na koridoru 10.

Jedna od najbržih deonica na Koridoru 10 je od Šida do Beograda, ali samo levi kolosek. Tu se vozovi kreću od 80 do 120 kilometara na čas. U toku je remontovanje pruge Golubinci-Ruma, iz ruskog kredita. Zanimljivo je da radovi na 18 kilometara pruge traju već osam meseci i još nisu završeni.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Železničarima smešna brzina vozova od 150 km/h

Izvor: Radio 021, 19.Okt.2015, 10:38

Republički poslanici počeli su ove nedelje raspravu o izmenama dva zakona iz oblasti železnica...Dok iz Vlade stižu najave da će ove izmene obezbediti profitabilnu, efikasnu i bezbedniju železnicu, mašinovođe poručuju da bi za početak trebalo investirati u pruge koje su u katastrofalnom stanju....

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.