Marić želi mlađe od 25 osloboditi poreza na dohodak

Izvor: SEEbiz.eu, 25.Jul.2019, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marić želi mlađe od 25 osloboditi poreza na dohodak

ZAGREB - Plaće radnika mlađih od 25 godina od sljedeće bi godine mogle biti oslobođene poreza na dohodak, dok bi za one od 26 do 30 godina porez na dohodak bio niži za 50 posto od onoga koji se sada plaća. Jedan je to od prijedloga što ga je, potvrdilo nam je više izvora, koalicijskim partnerima u Banskim dvorima jučer predstavio ministar financija Zdravko Marić.

To znači da bi u postojećem sustavu poreza na dohodak radnici do 25. godine imali stopostotnu olakšicu na >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << plaćanje poreza na dohodak, a oni od 26 do 30 godina olakšicu od 50 posto.

Rezanje poreza na dohodak za mlade demografska je mjera kojom ih se nastoji zadržati u Hrvatskoj. Ukidanjem poreza na dohodak mladima s prosječnom hrvatskom plaćom (6476 kuna) primanja bi porasla za približno 1000 kuna (mladi do 25 godina), odnosno 500 kuna (mladi od 26 do 30 godina), izračunao je tportal.

Smanjenje PDV-a za pripremanje i usluživanje hrane za koje već mjesecima lobiraju udruge u turizmu i ugostiteljstvu jučer nije spominjano kao dio mogućih promjena u poreznom sustavu, piše Novi list.

Jednako tako nije se govorilo ni o mogućnosti da se odustane od snižavanja opće stope s 25 na 24 posto, što je već ugrađeno u zakon i trebalo bi biti u primjeni od 1. siječnja 2020., iako se i unutar koalicije govori o tome da bi smanjenje opće stope značilo samo zaradu trgovcima, ali ne i rasterećenje građana, na što upućuju i dosadašnja iskustva.

Ona su puni efekt imala uglavnom kad se radi o PDV-u na cijene koje se administrativno određuju, poput isporuke vode ili električne energije.

Poduzetnici se mogu nadati dodatnim rasterećenjima, pa se tako predlaže da se porez ne plaća na troškove smještaja i hrane koje poslodavci podmiruju svojim radnicima. Neoporezivi će biti i troškovi predškolskog odgoja, odnosno bez plaćanja poreza poslodavci će radnicima moći platiti vrtić za djecu. U tu će kategoriju ući i plaćanje dopunskog ili dodatnog osiguranja za radnike. Uz to konačno se uvodi i Cro kartica pa bi poslodavci koji svojim radnicima pokriju ugostiteljske ili druge turističke usluge na odmoru za to mogli biti oslobođeni plaćanja poreza.

Od svih tih izmjena koje se tiču poreza na dohodak država bi imala manje prihode za 600 milijuna kuna, no pitanje je hoće li se oni, posebice u slučaju olakšica za mlade preliti u plaće radnika ili će ih poslodavci zadržati za sebe.

Plan je dodatno rasteretiti i manja poduzeća, pa se tako s tri milijuna kuna na sedam i pol milijuna kuna podiže prag za plaćanje niže stope poreza na dohodak od 12 posto, što bi prema nekim procjenama državu trebalo koštati dodatnih 250 milijuna kuna. No, neki prijedlozi državi bi trebali donijeti i dodatne prihode.

Tako je jedna od mogućnosti i to da se trošarina na bezalkoholno piće ne plaća više samo po količini nego po udjelu dodatnog šećera. Iako nismo uspjeli doznati po kojim bi se stopama i kriterijima plaćao taj svojevrsni porez na šećer, koji je zagovarao i ministar zdravlja Milan Kujundžić, državi bi to donijelo oko 140 milijuna kuna godišnje.

Osim toga moguća je i niža trošarina za dizelsko gorivo i oslobađanje plaćanja trošarine na električnu energiju u željezničkom prometu za prijevoz robe i putnika. Svi naši sugovornici ističu da je tek riječ o prijedlogu o kojem će se još razgovarati u koaliciji, ali i raspravljati u javnosti, pa je moguće da doživi i promjene.

Dio koalicijskih partnera već je jučer izašao sa svojim prijedlozima pa je tako HNS, potvrdio nam je to i njihov Davor Nađi koji je zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje, predlažio da se uvede porez na dohodak s tek jednom stopom od 20 posto. Uz to predlažu i da se porez na dobit plaća samo u slučaju ako se dobit isplaćuje kroz dividendu.

Tada bi se plaćao po stopi od 20 posto, što znači da bi nestale stope od 12 i 18 posto. HNS-ova je ideja i da se u potpunosti ukine plaćanje PDV-a u putničkom prijevozu.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.