Mali odgovorio Šaroviću: Piše se Zakon o poreklu imovine

Izvor: B92, 05.Dec.2018, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali odgovorio Šaroviću: Piše se Zakon o poreklu imovine

Beograd -- Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da je pisanje Zakona o utvrđivanju porekla imovine u završnoj fazi.

Mali je na sednici Skupštine Srbije odgovarajući na pitanje poslanika Srpske radikalne stranke Nemanje Šarovića zašto taj zakon još nije donet, rekao da na tome radi radna grupa koju čine predstavnici ministarstava pravde i finansija i Poreske uprave, da je Nacrt u završnoj fazi i da će čim bude završen biti predstavljen javnosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Biće organizovana javna rasprava kako bi svi zainteresovani mogli da daju mišljenje. Naš cilj je da se napravi sprovodiv zakon koji nudi rešenje za utvrđivanje porekla imovine, koji je fer i svestran i izbegava zloupotrebe u samoj primeni zakona", rekao je Mali.

Poslanik SRS Nemanja Šarović rekao je da se Predlogom zakona o Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja o kome se vodi rasprava u pojedinostima i koji omogućava da se na mnogo bolji način prate lična primanja svakog pojedinca u društvu, stvorila i "idealna prilika" da se raspravlja u parlamentu i o zakonu o poreklu imovine, čije je donošenje SNS "gromoglasno" najavljivala još 2012. godine.

"Zašto nema tog zakona? To je zakon neophodan da bi ste se obračunali zakonski sa predstavnicima bivšeg režima koje nazivate lopovima, ali ne činite ništa da ih privedete pravdi i utvrdite ko je krao i koliko i te iznose vratite građanima Srbije", rekao je Šarović.

On je kazao da bi taj zakon mogao da dovede u problem i one iz redova vlasti te da se zato možda ne donosi.

"Previše je optužbi, ali se stvari nikada ne rešavaju u skladu sa zakonom. Potrebno je da brojne afere o kojima pričate i optužbe dobiju epilog", kazao je Šarović.

On je naveo i da vladajuća većina u skupštini izbegava da razgovara o ozbiljnim temama poput najvažnije - situacije na Kosovu i Metohiji.

"Vratite se jednom da radimo u skladu sa Ustavom Srbije, Poslovnikom o radu parlamenta i zakonom i da na dnevni red dodju teme od suštinskog značaja za srpsko društvo", rekao je Šarović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.