Mali Šengen najbolja inicijativa u regionu poslednjih 30 godina

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Nov.2019, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mali Šengen najbolja inicijativa u regionu poslednjih 30 godina"

"Mini Šengen" je najbolja regionalna inicijativa u proteklih 30 godina, ocenjuje Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, i ističe da predsednika Srbije Aleksandra Vučića najviše i napadaju zbog te inicijative.

Vučić je, svidelo se to nekome ili ne, ključni politicki lider na Balkanu, rekao je Bećirović u emisiji Stav, Milovana Jovanovića, na O2 televiziji.

Inicijativa o unapređenju saradnje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << između zapadnobalkanske šestorke (WB6), popularno nazvana "mali Šengen", ne predstavlja odustajanje od članstva ili alternativu članstvu u EU, kao ni stvaranje nove Jugoslavije, već unapređenje i ubrzanje procesa evrointegracija, kaže Bećirocić, a sa tim stavom saglasna je i Suzana Grubješić.

Bećirović je dodao da će najviše koristi od navedene inicijative imati Severna Makedonija, potom Albanija, pa Srbija, iako su zbog te inicijative najviše intenzivirani napadi na predsednika Srbije Vučića. Prema njegovim rečima, inicijativa "mali Šengen" unapredila bi i odnose unutar pojedinih država na Balkanu, posebno u BiH kao specifičnoj zemlji.

Kako je pojasnio, postoji mnogo prostora za unapređenje ekonomskih odnosa u BiH. Grubješić je ukazala da su Francuska, EU i SAD snažno podržale inicijativu "mali Šengen", čije bi uspostavljanje, kao zone, moglo da dovede do stvaranja jedinstvenog tržišta i međudržavne saradnje na području Zapadnog Balkana.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.