Mali Šengen na delu: Od 10. novembra samo uz ličnu kartu i bez PCR testa u Albaniju i Severnu Makedoniju - i obrnuto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Okt.2020, 18:06

"Mali Šengen" na delu: Od 10. novembra samo uz ličnu kartu i bez PCR testa u Albaniju i Severnu Makedoniju - i obrnuto

Predsednik Aleksandar Vučić preneo je danas da je na video sastanku o "Malom Šengenu" sa premijerima Albanije Edijem Ramom i Severne Makedonije Zoranom Zaevim doneto nekoliko važnih odluka koje će se primenjivati od 10. novembra.

Predsednik Vučić je rekao da je na konferenciji o "malom Šengenu" postignut dogovor o tri tačke - radnim dozvolama, međusobnoj pomoći kod elementarnih nepogoda i bržem carinskom radu.

"Postignut je potpuni dogovor oko radnih dozvola, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pomoći u elementarnim nepogodama, kao i u vezi bržeg carinskog rada, kako bi kamioni i građani što kraće čekali na granicama", objasnio je on.

Vučić je rekao da je dogovoreno da se do 10. novembra završi sve u vezi mogućnosti putovanja samo sa ličnom kartom između Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Najavio je da će se nastojati da do 10. novembra budu završene sve tehnikalije, pa će automobilom otputovati do granice sa Severnom Makedonijom, zatim i Albanije, kako bi na ličnom primeru pokazao i uverio se da je moguće putovati u te zemlje samo uz ličnu kartu.

Naveo je da sa Albanijom još nismo imali takvu mogućnost, iako su vođeni razgovori o tome, te da predstoji razmena nota.

Preneo je da se razgovaralo i o tome kako da zajednički snažimo zajedničku političku poziciju, pred svaki samit, poput onog koji će, u okviru Berlinskog procesa, 10. novembra biti održan u Sofiji.

"Da napravimo politički dogovor da jedni druge podržavamo pri izboru u međunarodna tela ili kada imamo interes za nekog drugog da glasamo zajedno. I to bi trebalo još bolje da funkcioniše u budućnosti", rekao je Vučić.

Preneo je da je razgovarano i o investicijama, i pokušaju da se zajednički predstave projekti, kako bi se dobio najveći deo novca od osam plus jedne milijardi evra od EU.

Razgovarano je, dodao je, i o konkretnim projektima, kao što je Biznis savet, u kojem bi bile po tri najmoćnije firme iz svih pet plus jedan teritorija, koje će na najbolji mogući način sagledavati interese biznisa.

Očekuje se priključenje Prištine, Podgorice i Sarajeva

Predsednik Vučić izjavio je večeras da i dalje ostaje otvoren poziv za Prištinu, Podgoricu i Sarajevo da se priključe toj inicijativi.

"Mi Prištinu očekujemo već na nekom od sledećih sastanaka, u skladu sa vašingtonskom inicijativom. Govorio sam i o tome na konferenciji i očekujemo da se Avdulah Hoti priključi već na sledećem samitu i susretu, a onda očekujemo i Sarajevo i Podgoricu", rekao je Vučić.

Kaže da je dogovoreno i formiranje stalnog sekretarijata inicijative, što je, ističe, veoma važna odluka, pošto će tako uvek biti formalizovane sve odluke.

"Suština svega je da olakšamo život svima. Mi smo svi zajedno veoma mali, ali svi zajedno smo manje mali nego kada smo sami. To je velika i važna ideja i od toga Srbija ima ogromne koristi", naveo je Vučić.

Ističe da je prošlo vreme kada nismo razumeli svetske procese i kada je svet išao mimo nas, kao i kada nismo razumeli šta znači snažna ekonomija.

Od 10. novembra bez PCR -a između Srbije, Albanije i Severne Makedonije

Predsednik Vučić je takođe rekao da, ono što je sigurno, od 10. novembra će građani tri zemlje moći iz jedne u drugu državu da putuju bez PCR testa.

"Imali smo dug sastanak sa Ramom i Zaevim i mislim da je bilo važno što smo doneli nekoliko bitnih odluka, koje će se primenjivati najkasnije od 10. novembra. Do tada moći će sigurno bez PCR testa da se ide u Albaniju i Severnu Makedoniju, ili odatle u Srbiju", rekao je Vučić.

On je dodao da će ministri zdravlja da formulišu dogovore narednih dana o tome kako jedni drugima da pomognemo, da mi možemo da primimo pacijente iz Skoplja i Tirane, da oni mogu da prime naše ljude koji se nađu na njihovim teritorijama, kako da se regulišu troškovi.

Obnovljena inicijativa pokrenuta prošle godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je danas na sastanku putem video-linka sa premijerom Albanije Edijem Ramom i premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim, kojim je obnovljena inicijativa za unapređenje regionalne saradnje koja je pokrenuta prošle godine.

Konstatovano je da je inicijativa u potpunosti u skladu sa Berlinskim procesom, te da predstavlja dobru osnovu za predstojeći Samit lidera Zapadnog Balkana koji će biti održan u Sofiji.

Aktivnosti inicijative za unapređenje regionalne saradnje bile su odložene zbog pandemije kovida-19, kao i zbog izbora održanih u Severnoj Makedoniji i Srbiji, saopšteno je nakon sastanka.

"Da vidimo kako da jedni drugima pomognemo oko vakcina, da se negde pojavimo zajedno u nabavci vakcina", rekao je Vučić i dodao da je to bila samo jedna tačka sastanka, koja se tiče kovida 19.

Večeras ili ujutru podaci o rastu BDP-a u trećem kvartalu: Srbija verovatno najbolja u Evropi

Predsednik Vučić izjavio je da očekuje večeras ili ujutru podatke za rast BDP-a u trećem kvartalu i to između minus 0,2 i plus 0,2 odsto, po čemu će Srbija verovatno biti najbolja u Evropi.

"Čujem kako se pojedine vlade u Evropi hvala da imaju 12 ili 15 odsto rast u odnosu na prethodni kvartal, iako im je pad u odnosu na isti kvartal prehtodne godine i pet, šest ili sedam odsto, ali to je šminkanje brojeva, mi to ne radimo", kazao je Vučić.

Dodaje da će Srbija po rastu BDP -a u trećem kvartalu biti verovatno najbolja u Evropi ili na drugom mestu, kao i da je cilj da po rastu BDP-a u celoj 2020. budemo najbolji u Evropi.

"Dobro je da se Evropa polako oporavlja, ali srećom mi smo u ovom trenutku značajno bolji, ali nam je zato potrebno veće tržište i bolje povezivanje u regionu i zato ćemo na to da insistiramo", poručio je Vučić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vučić: Od 10. novembra bez pi-si-ar testa i lične karte između Srbije, Albanije i Severne Makedonije

Izvor: RTS, 30.Okt.2020

Predsednik Aleksandar Vučić preneo je da je na video-sastanku o "malom Šengenu" sa premijerima Albanije Edijem Ramom i Severne Makedonije Zoranom Zaevim doneto nekoliko važnih odluka koje će se primenjivati od 10. novembra. Ono što je sigurno, od tada će građani tri zemlje moći iz jedne...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.