Mali: Prognoza MMF-a  - privredni rast Srbije 2019. 3,5 odsto, a 2020. četiri odsto

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Maj.2019, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali: Prognoza MMF-a - privredni rast Srbije 2019. 3,5 odsto, a 2020. četiri odsto

Ministar finasija Siniša Mali izjavio je danas da da je Srbija postigla dobre rezultate u oblasti ekonomije i da je zajednička prognoza MMF i vlade da će privredni rast Srbije biti 3,5 odsto 2019. godine, odnosno četiri odsto 2020. godine.

"Po prognozama MMF i Svetske banke Srbija je viđena kao nosilac rasta u regionu sa prosečnom stopom rasta od četiri odsto do 2023. godine", rekao je Mali na konfrenciji za novinare u Vladi Srbije povodom završetka Misije MMF-a.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
On je istakao da je Srbija blizu kraja "uspešne finansijske konsolidacije" i da su javne finansije trenutno potpuno stabilne, a kao najveći izazov vidi nastavak strukturnih reformi koje bi trebalo da budu podsticaj nastavka snažnog rasta privrede.

"Već se razmišlja i o budžetu za 2020. godinu", kazao je Mali i dodao da se razmatra značajan porast plata i penzija, porast javnih kapitalnih investicija koje bi inosile najmanje 250 milijardi dinara, a nastaviće se, prema njegovim rečima, i sa podizanjem konkurentnosti privrede, odnosno smanjenjm poreza i doprinosa na plate.

Ministar finansija je najavio novi set fiskalnih pravila o kojima se razgovaralo tokom posete Misije MMF, a koja treba sistemski da odrede okvir za definisanje fiskalne politike, odnosno maksimum iznosa javnog duga, deficit ili suficita u zavisnosti od makroekonomske situacije.

Kako je dodao, i indeksacija penzija je bila jedna od tema razgovora sa MMF, a procenjeno je da bi najbliži način indeksacije penzija mogao biti po ugledu na švajcarski model, koji podrazumeva da se ona obavlja u zavisnosti od rasta plata i inflacije i to u odnosu 50-50.

Najavio je da će narednih meseci biti izrađen i fiskalni pravilnik, precizirajući da bi set fiskalnih pravila trebalo da bude usvojen do sledeće misije MMF-a, koja je u oktobru.

"Želimo da sistemski rešimo fiskalnu politku u smislu ograničenja i kontrole, kako bismo na takav način obezbedili dugoročnu stabilnost javnih finansija naše zemlje", rekao je Mali.

Prema njegovi rečima, prvi put od 2011. godine Minisatrstvo finansija će u junu objaviti fiskalnu strategija za narednu godinu i tako omogućiti predvidljivost poslovanja.

Govoreći o reformama plata u javnom sektoru, Mali navodi da je dogovor sa MMF da puna implementacija bude sprovedena polovinom naredne godine, a da će se na njoj raditi do kraja godine.

Mali je rekao da je se razgovaralo i o zapošljavanju u javnom sektoru, te podsetio da se kontrola zapošljavanja sprovodi od 2013. godine i dodao da se sa MMF-om razgovara o tome da se pronađe način kako uz kontrolu zapošljavanja dati dovoljno mogućnosti svim državnim organima i preduzeća popunjavaju kadrovske kapacitete i omoguće kvalitetnu uslugu i rast ekonomije.

Tokom posete MMF-a definisan je i okvir za dalje unapređenje rada javnih preuzeća koja u državnom vlasništvu.

"To će biti posebna tema o kojoj će se razgovarati narednih meseci, kako bi se definisala odgovarajuća metodologija i kroz bolji kvalitet upravljanja u javnim preduzećima doprineli njihovoj većoj produktivnosti, efikasnosti i profitabinosti", kazao je Mali.

U razgovorima sa MMF-om razmatrao se i razvoj tržišta kapitala, a Vlada je formirala i posebnu radnu grupu koja bi se time bavila, dodao je Mali.

"Do kraja godine očekuje se usvajanje seta sistemskih zakona koji će doprineti razvoju tog tržišta, kao što su zakon o alternativnim i investicionim fondovima", kazao je on i naveo da će toi zakoni pomoći finansiranje malih srednjih preduzeća.

Ministar finansija Srbije je kazao da će je ocenjeno i da se reforma Poreske uprave sprovodi prema planu i da će već sledeće godine kontrola preduzeća biti bolja, a stvara se i osnova za uvođenje novih elemenata fiskalizacije i uvođenje IT sisteme koji će omogućiti da se vreme za povraćaj PDV-a smanji na minimum.

Najavio je da će do kraja sledećeg meseca biti usvojena posebna metodologija koja će na pravi način procenjivati sve javne investicije koje preduzima Vlada Srbije, kako bi se omogućila njihova bolja kontrola, odnosno sprovođenje.

Razgovaralo se, prema rečima Malog, i o uspešnoj prodaju prvog paketa problematičnih kredita od 240 miliona evra, a već se priprema i drugi paket za oktobar ove godine.

Ponovio je da će najkasnije početkom juna početi privatizacija Komercijalne banke, dok je za Srpsku banku, koja je takđe u vlasništvu dršave, formirana radna grupa koja će se baviti njenim budućim statusom.

Mali je podsetio i da je u protekla četiri meseca Srbija ostvarila suficit u budžetu od 5,5 milijadi dinara, dok je projektovani deficit bio 41 milijardu dinara, tako da je za 46,5 milijardi ostvaren bolji rezultat od predviđenog.

"U dogovoru sa MMF ostajemo pri projekciji deficita od 0,5 odsto našeg BDP-a do kraj ove godine", kazao je Mali i dodao je da su i druga dva makroekonomska pokazatelja dobra.

Istakao je da je učešće javnog duga BDP-a, koje je 2014. i 2015. bilo veće od 70 odsto, sada smanjeno na 50,8 odsto BDP-a.

Mali je dodao i da stopa nezaposlenosti konstantno pada, ali i da je za državu najveći izazov kako da dalje povećava zaposlenost i smanji nezaposlenost, pa su struktutrne reforme usmerene ka tom cilju.

Podsetio je da je Srbija šampion po visini stranih direktnih investicija sa 3,5 milijardi evra prošle godine, a za prva tri meseca ove godine 1,2 milijarde evra, što je 14 osto više nego u isto vreme lane.

Mali: Sa MMF-om razgovarano o poskupljenju struje, ali nema dogovora

Ministar finansija Srbije Siniša Mali danas je potvrdio da je sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) razgovorano o poskupljenju struje ali da nije napravljen nikakav dogovor o tome.

"Razgovali smo o povećanju cene struje ali Vlada i MMF imaju različite poglede o tome, i po pitanju opravdanosti i o visini cene", kazao je Mali na konferenciji za novinare u Vladi Srbije na kraju posete misije MMF-a povodom druge revizije tekućeg savetodavnog aranžmana.

On je dodao da ne može da govori o tome koliko bi električna energija trebali da poskupi jer nema konkretnog dogovora sa predstavnicima MMF-a.

Šef misije MMF Jan Kejs Martejn je takođe kazao da je u razgovorima sa predstavnicima Vlade Srbije bilo reči o ceni struje i da o tome nema nikakvih zaključaka.

"To je važno pitanje u Srbiji, kao i u drugim zemljama", rekao je Martejn i ocenio da cene struje mora da bude takva da ostavi dovoljno prostora za održavanje sistema i za inveticije ali da postoji i socijalni aspekt.

Istakao je da je "potrebno ponaći dobru ravnotežu između tih aspekata".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.