Mali: Prihod kompanija iz slobodnih zona blizu pet milijardi evra

Izvor: RTS, 15.Okt.2018, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali: Prihod kompanija iz slobodnih zona blizu pet milijardi evra

Kompanije u Srbiji koje posluju u okviru slobodnih zona ostvaruju prihod od 4,9 milijardi vera, dok su 2012. godine zaradile 2,5 milijardi evra, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.
Ministar je to izjavio prilikom obilaska "Slobodne zone" u Smederevu u kojoj danas posluje osam proizvodnih kompanija i jedna kompanija za skladištenje robe, a koje zapošljavaju 2.300 ljudi.

Siniša Mali je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << podsetio da 2012. godine na mestu gde se danas nalazi "Slobodna zona" u Smederevu nije bilo ničeg, te da je 2013. godine država pokloniila Gradu zemljište za dolazak investitora i da je tada finska kompanija PKC bila prva koja je tu otvorila svoje postrojenje.
Istakao je da se na tom prostoru grade dve nove kompanije koje će uposliti još 500 ljudi.
"'Slobodna zona' u Smederevu, kao i sam grad, ogledalo su privrede Srbije 2018. godine u odnosu na 2012. godinu", naglasio je Mali. 
Dok je, kako kaže, 2012. godine nezaposlenost bila rekordna, zemlja imala deficit u budžetu, kao i rekordni javni dug, situacija je danas, naveo je Mali, drugačija, jer javni dug pada i nezaposlenost je više nego prepolovljena, a Srbija treću godinu zaredom ima suficit u budžetu.
"Javni dug nam pada, imamo nezaposlenost koja je sa 26 odsto pala ispod 12 odsto, imamo suficit u našem budžetu treću godinu zaredom i borimo se za svakog novog investitora i za svaku novu fabriku. Ovde u ovoj 'Slobodnoj zoni' broj zaposlenih u poslednjih pet godina porastao je 20 puta, ukupan obim proizvodnje porastao je 30 puta, ukupan izvoz porastao je 39 puta", naveo je Mali.

"To su ogromne cifre, to nisu pomaci od par procenata ili 10 odsto, to je ozbiljan napredak i zato ćemo se boriti za svaku slobodnu zonu", rekao je ministar.
Dodao je da je 2012. godine u slobodnim zonama u Srbiji, kojih je tada bilo 11, poslovalo 25 kompanija, a da ih danas ima 80.
Kako kaže, u današnjem razgovoru sa gradonačelnicom Smederava Jasnom Avramović bilo je reči i o rekonstrukciji gimnazije, osnovne škole, Opšte bolnice, izgradnji kompleksa za vodene sportove i ostale neophodne infrastrukture, poput vodovoda i kanalizacije.
Ministar je podsetio da se Vlada zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izborila da sačuva Smederevo i da se pronađe investitor koji sada zapošljava 5.200 ljudi.
"Ulažemo u svaki grad i svako naše selo kako bi napredak osetio svako i kako bi se kroz povećanje penzija, plata i pronalaženje poslova obezbedila sigurna budućnost našoj deci da ostanu u svojoj zemlji, a ne da odlaze u SAD, Kanadu", naveo je Mali.
Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović kaže da je "Slobodna zona" u Smederevu bila motor razvoja tog grada, a sve zahvaljujući državi koja je, kaže, na poklon gradu dala 39 hektara zemljišta.

"Osim toga, 'Železara' je bila nešto epohalno za Smederevo, jer tu danas radi 5.200 ljudi", istakla je Avramovićeva.
Navela je da je od 2013. godine do danas u Smederevu 20.000 ljudi našlo posao, kao i da se trenutno u službi za zapošljavanje nalazi oko 5.200 nezaposlenih.
Ukazala je da Grad Smederevo već godinu dana intenzivno radi na pripremi dokumentacije za izgradnju velikog industrijskog parka, kao i da će to, kako kaže, biti "iznenađenje i za Smederevce i za Srbiju".
"Mislim da će Smederevo industrijski daleko otići, ispred mnogih gradova, pa i u Evropi", naglasila je Avramovićeva.
Ministar Mali je sa čelnicima Grada Smedereva obišao radove na izgradnji japanske kompanije "Mayekawa Srbija", kao i carinski terminal u okviru "Slobodne zone" gde će se na jednom mestu roba i proizvoditi i cariniti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.