Mali: Prijava za pomoć mladima od 16. do 30. maja, plate do 2026. godine 1.000 evra, a penzije 500

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2022, 10:46

Mali: Prijava za pomoć mladima od 16. do 30. maja, plate do 2026. godine 1.000 evra, a penzije 500

Među mladima koji imaju pravo na najnoviju pomoć države od 100 evra, za novac treba da se prijave samo oni koji su u međuvremenu napunili 16 godina, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Mali je gostujući na TV Pink pojasnio da oni treba da se prijave između 16. i 30. maja, dok mladi koji su se ranije prijavili za pomoć isplaćenu u februaru, ne treba ponovo da se prijavljuju, a novac će dobiti na račune na koje su dobili i prethodnu isplatu.

Plate >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << do 2026. godine 1.000 evra, a penzije 500

Mali je izjavioda su penzioneri u Srbiji juče dobili dve lepe vesti u vidu materijalnih davanja, od kojih je prva 20.000 dinara pomoći od države, a druga povišica od 5,5 odsto koja je juče pristigla korisnicima iz kategorije zaposlenih.

On je istakao da su na konto pomoći isplaćene 34 milijarde dinara i da sve ovo zajedno pokazuje snagu naše ekonomije i javnih finansija.

"Sa pomoći od po 20.000 dinara i povišicom od 5,5 odsto ukupna masa za penzije je uvećana za 11,2 odsto", rekao je Mali.

Naveo je da su penzije bezbedne i sigurne, da će rasti iz godine u godinu, a do 2026. godine prosečna penzija će biti 500 evra.

Rašće i plate, pa se prema rečima ministra Siniše Malog, očekuje da će prosečna plata u Srbiji 2026. godine iznositi 1.000 evra.

Mali je istakao da se država kada je počela pandemija korona virusa odgovorno ponela i privredu i građane do sada u kešu pomogla sa 8,7 milijardi evra.

"Ranije kada god je bila kriza imao sam osećaj da se država povlačila u sebe a ljudi su bili prepušteni sami sebi. Sada nije bilo tako, mi smo kao država brzo reagovali na koronu i spasili ekonomiju, pa nije bilo zatvaranja firmi i otpuštanja, za razliku od mnogih drugih zemalja", naglasio je on.

Naveo je da je uprkos velikim davanjima privredi i građanima udeo našeg javnog duga u bruto-društvenom proizvodu 52,1 odsto, što je ispod nivoa Mastrihta, koji iznosi 60 odsto.

Naveo je da je ovaj nivo znatno veći u mnogim drugim zemljama, pa u Nemačkoj iznosi 70, u Crnoj Gori 90, Velikoj Britaniji 100, Grčkoj 220.

Mali je istakao da novac koji se daje privredi i građanima radi ublažavanja posledica pandemije, potiče iz realnih izvora i da su stabilnost ekonomske situacije u zemlji kao i javnih finansija rezultat teških ekonomskih reformi koje su počele da se sprovode 2014. godine.

"U julu 2012. godine smo imali 8,5 milijardi dinara na računu, što nije bilo ni za plate ni za penzije i bili smo pred bankrotom a sada imamo 162 milijarde i likvidni smo", rekao je Mali.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Mali: Pomoć penzionerima isplaćena iz realnih izvora – PIO fonda

Izvor: Danas, 11.Feb.2022

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je isplaćena pomoć penzionerima od po 20.000 dinara iz realnih izvora, iz PIO fonda.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.