Mali: Od juna Srbija više neće biti na sivoj listi za pranje novca

Izvor: RTS, 16.Maj.2019, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali: Od juna Srbija više neće biti na sivoj listi za pranje novca

Ministar finansija Siniša Mali kaže da će Srbija u junu biti skinuta sa sive liste Međuvladine organizacije za borbu protiv pranja novca, čime će ispuniti uslove za otvaranje poglavlja četiri i devet u pregovorima sa EU – o protoku kapitala i finansijskim uslugama.
Mali je u Briselu posle sastanka sa evropskim komesarom Ginterom Etingerom izjavio da će 20. juna na konferenciji u Orlandu Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << biti i zvanično skinuta sa sive liste za pranje novca.

"Nije dobro biti na toj listi, ali poslednjih meseci smo uradili sve što smo mogli da se u junu skinemo sa te liste i otvorimo novo poglavlje razvoja", dodao je Mali.
Srbija bi posle toga trebalo da otvori poglavlja četiri i devet o protoku kapitala i o finansijskim uslugama, što će, kako je ministar finansija rekao, omogućiti novu dinamiku razvoja.
Kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva, Mali i komesar Evropske unije za budžet i ljudske resurse Ginter Etinger saglasili su se da je Srbija značajno napredovala i postigla zavidne ekonomske rezultate u prethodnom periodu.
"Zaključili smo da je Srbija šampion u ekonomskim reformama, a da su nam rezultati i u makroekonomiji i mikroekonomiji izuzetno dobri. Stopa rasta je u 2018. najveća u poslednjih deset godina – 4,3 odsto. Smanjuje se nezaposlenost, imamo suficit u budžetu treću godinu zaredom", istakao je Mali.
Naglasio je da je izuzetno bitna pomoć i podrška Evropske unije, jer to, kako kaže, Srbiji otvara put ka rastu naše ekonomije i privrede.
"Zbog toga sam molio gospodina Etingera da se u što kraćem periodu i otvore poglavlja koja se odnose na finansijske usluge i na finansijski sistem, a koja bi trebalo da nam obezbede bolji pristup evropskim i drugim fondovima", rekao je Mali.
Fondovi bi, prema rečima Malog, mogli da nam omoguće veća ulaganja u infrastrukturu, obrazovanje i zdravstvo.
"Upravo takvim ulaganjima ćemo doći i do povećanja plata i penzija, odnosno boljeg životnog standarda građana. Novi sistem budžetiranja EU do 2027. godine otvara mogućnost i zemljama koje nisu članice Unije da imaju pristup fondovima. To je mogućnost koju ćemo mi sigurno iskoristiti", naveo je Mali.
Zaključio je da bi ti fondovi trebalo da budu, pre svega iskorišćeni za razvoj infrastrukture, ali i poboljšanje sistema obrazovanja u Srbiji.
Ministar Mali sutra će u Briselu učestvovati na Savetu za ekonomska i finansijska pitanja Evropske Unije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mali: Srbija je šampion u ekonomskim reformama

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Maj.2019

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je danas, tokom dvodnevne posete Briselu, da je Srbija "šampion u ekonomskim reformama", sa stopom rasta 4,3 odsto, koja je najveća u poslednjih deset godina...Mali se sastao sa komesarom Evropske unije (EU) za budžet i ljudske resurse Ginterom Etingerom,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.