Mali: Ne postoji problem sa finansiranjem investicionog ciklusa od 12 milijardi evra

Izvor: B92, 26.Dec.2019, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali: Ne postoji problem sa finansiranjem investicionog ciklusa od 12 milijardi evra

Beograd -- Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će u subotu objaviti plan "Srbija 2025", investicioni ciklus od 12 milijardi evra.

"Mi smo završili finansijsku konsolidaciju naših javnih finansija, sada smo potpuno stabilni, imamo stabilne stope rasta, želim da budu još veće, tako da problem finansiranja svih tih investicija ne postoji", rekao je Mali odgovarajući na pitanje novinara na predstavljanju novog proizvoda Dina kreditne kartice u Beogradu.

Zaštitno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lice dina kreditne kartice je atletičarka Ivana Španović, a osim ministra i nje, današnjoj promociji prisustvovali su i guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković i predsednik Izvršnog odobra Komercijalne banke Vladimir Medan.

"Građanima Srbije želim da imaju što više novca na toj kartici, to je moja želja za 2020. godinu i godine koje dolaze. Mi ćemo se kao vlada potruditi da nam standard raste iz godine u godinu, da imamo još bolju i lepšu Srbiju, da rastu plate i penzije i da se te Dina kartice, na kraju krajeva, zbog toga i više koriste", istakao je ministar Mali.

Mali je kazao da je 2019. bila prekretnica po pitanju ekonomskog razvoja naše zemlje, dodajući da su teške mere iza nas i da je zahvaljujući njima danas nikad niža stopa nezaposlenosti, nikada viša stopa rasta i nikad više infrastrukturnih ulaganja.

On je istakao da će u subotu 28. decembra biti predstavljen projekat "Srbija 2025", investicioni program od preko 12 milijardi evra, koji će dodatno doprineti rastu naše ekonomije.

"Idemo sa tim da nam se grade auto-putevi, da raste naša ekonomija, da nam raste privreda, što će dovesti do većih prihoda u budžetu. To za građane znači i veće plate i veće penzije", rekao je Mali.

On je naveo i da ceo bankarski sistem treba da podrži očekivani rast, te da je zato važno da se razvija i Komercijalna i ostale banke, da se, kako je ocenio, širi dijapazon usluga i da se domaći proizvod, dina kartica, što više koristi.

Ministar finansija čestitao je guvernerki Tabaković na svim rezultatima koje je postigla Narodna banka Srbije i podsetio da je kurs poslednjih godina stabilan, kao i inflacija.

On je ponovio da je zahvaljujući teškim merama sada otvorena mogućnost za napredak.

"Naša želja je da još brže u narednom periodu dižemo i gradimo standard", naveo je Mali i građanima Srbije poželeo sve najbolje u 2020. godini.

Tabakovićeva je kazala da građani dina karticom mogu plaćati na portalu e-uprave, na internetu, u zemlji i inostranstvu, a moguće je i plaćanje na rate bez kamate kod malih trgovaca i u velikim trgovinskim lancima.

"Uskoro, kada se uključimo u Union pej sistem, građani će moći preko Komercijalne banke ili Banke Poštanske štedionice, ali i svih ostalih banaka koje budu deo tog sistema, karticu koristiti u 168 zemalja sveta", najavila je Tabakovićeva.

Predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke Vladimir Medun govoreći o novom proizvodu, kaže da će ta kartica sa rokom otplate od 24 meseca i sa trenutno najpovoljnijom kamatnom stopom biti konkurent potrošačkim kreditima.

"Ona će biti konkurent tim kreditima sa cenom koju smo ponudili i imaćemo je na rok od 24 meseca. Praktično ova koju smo imali na 12 meseci biće produžena za još godinu dana, tako da će klijenti naše banke jednostavnije i brže moći da dođu do sredstava kroz tu kreditnu karticu", rekao je Medun.

Očekujemo da ćemo u prvih šest meseci sledeće godine zajedno sa NBS ući u Union pej sistem, istakao je Medun i dodao da je će na taj način biti omogućeno da Dina kartica postane opšteprihvaćena u 168 zemalja.

Komercijalna banka promovisala je novu dinakard kreditnu karticu sa trenutno najpovoljnijom kamatnom stopom.

Ova kartica namenjena je klijentima koji primaju zaradu preko tekućeg računa u Komercijalnoj banci. Koristi se za plaćanje robe i usluga na svim mestima sa istaknutim znakom dinakard, kao i za podizanje gotovine na bankomatima i šalterima banaka u zemlji i inostranstvu, na prodajnim mestima obeleženim kao Discover Network ili Diners Club international logotipom.

Novom kreditnom karticom moguće je plaćanje robe i usluga na rate bez kamate, kod trgovaca sa kojima Komercijalna banka ima ugovorenu poslovnu saradnju, a može se koristiti i za plaćanje na internetu, na podajnim mestima koja prihvataju dinakard brend.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sa Dina karticom će se plaćati u 168 zemalja sveta

Izvor: RTS, 26.Dec.2019

Kada je reč o privatizaciji Komercijalne banke na tome se radi, ali je rano da se saopšte rezultati pregovora, naveo je ministar finansija Siniša Mali na predstavljanju kreditne Dina domaće platne i internacionalne kartice Komercijalne banke. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.