Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Apr.2019, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali: Kompromisno rešenje o kreditima u švajcarcima državu košta 11,7 milijardi dinara

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je danas da je posle deset godina pronađeno kompromisno rešenje između korisnika stambenih kredita u švajcarskim fanacima, banaka i države koju će to koštati 11,7 milijardi dinara.

On je, obrazlažući Predlog zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima u Skupštini Srbije, rekao da se taj leks specijalis odnosi na sve građane koji imaju kredite u toj švajcarskoj valuti, njih 15.785.

"Neki >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ekonomisti smatraju da država ne treba da plaća pogrešne individualne odluke, ali ne treba da ostavimo te građane na ulici", rekao je Mali.

Dodao je da je "liceerno da opozicija koristi teško stanje vlasnika kredita i stiče jeftine političke poene, a dok je bila na vlasti podsticala je te građane da uzimaju pozajmice u švajcarcima".

On je nagasio da je "komproisno rešenje danas moguće zahvaljujući stabilnim finansijama jer je u prvom tromesečju u republičkom budžetu ostvaren suficit od 15,8 milijardi dinara, a bio je planiran deficit od 19 milijardi, što znači da je rezultat bolji za oko 35 milijard dinara ili 300 miliona evra".

Mali je rekao da predloženi zakon predviđa da se preostali dug konvertuje u evre i da se od te sume otpiše 38 odsto, a kamatna stopa je ona koja je važila 31. mart 2019. za kredite indeksirane u evrima, iste vrednosti i ročnosti. Za banke koje nisu imale u ponudi stambene kredite ili su imale nesrazmerno velike kamatne stope primenjen je, kako je rekao, limit od 3,4 odsto, plus tromesečni ili šestomesečni eurobor za varijabilne kamatne stope, i limit od četiri odsto za fiksne kamatne stope.

"Izborili smo se da se ne obračunava zatezna kamata i da korisnici kredita ne snose troškove katastra i javnih beležnika", rekao je Mali.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj je u raspravi rekao je leks specijalis donet "ishitreno i protivpravno".

"Pokrenućemo postupak pred Ustavnim sudom zbog donošenja leks specijalisa jer on diskriminiše građane, kako one koji nisu uzimali kredite, tako i one koji su se zadužili u švajcarskim francima", rekao je Šešelj.

Dodao je da Vlada ne može iz budžeta da rešava probleme određenog broja građana.

Ocenio je da su oni koji su uzimali kredite u francima bili prevareni i zbog toga bi trebalo da odgovara guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

"Ona nije bila guverner kada su se građani zaduživali, ali je na toj poziciji sedam godina i ništa nije učinila da se taj problem reši", kazao je Šešelj.

Predložio je da se vrate stanovi koji su oduzeti građanima koji nisu mogli da otplaćuju kredite.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mali: Kompromisno rešenje oko švajcaraca košta 11,7 milijardi dinara

Izvor: Danas, 18.Apr.2019

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je danas da je posle deset godina pronađeno kompromisno rešenje između korisnika stambenih kredita u švajcarskim fanacima, banaka i države koju će to koštati 11,7 milijardi dinara. Članak Mali: Kompromisno rešenje oko švajcaraca košta 11,7 milijardi...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.