Maksimovići su iz Kalifornije prešli u Topolu: Zasadili su ČUDNOVATO VOĆE i sad zarađuju 100.000 EVRA PO HEKTARU!

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Nov.2019, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maksimovići su iz Kalifornije prešli u Topolu: Zasadili su ČUDNOVATO VOĆE i sad zarađuju 100.000 EVRA PO HEKTARU!

Porodica Maksimović danas ima pet hektara pod borovnicom.

Časlav Maksimović, nekada bankar i broker u Los Anđelesu, zasadio je 2014. godine u Božurnji prvi hektar.

Kako kaže, više da animira sinove, blizance Luku i Marka. Dvojica sedamnaestogodišnjaka tada su još "vagala" čime bi da se bave.

Upisali su naredne godine Poljoprivredni fakultet.

- Iz Kalifornije smo došli neku godinu ranije. Tamo sam 33 godine radio u bankarstvu i na berzi, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << a tri godine potom u Hongkongu. Nisam mislio da krećem u nešto novo u našoj Srbiji, ali desilo se - priča Časlav.

Njihove plantaže "grle se" sa kraljevim vinogradima i Vinarijom Karađorđevića. Pečat nestvarnoj lepoti šumadijskih brežuljaka daje Crkva kralja Petra, koja stražari iznad, na Oplencu, a još oko 45 hektara bobičastog voća niklo je u okolini.

Imaju hladnjače, Centar za kontrolu kvaliteta i pakovanje i svi, skoro sve sa plantaža - izvoze u Holandiju. Glavni "borovničari" su Luka i Marko, a on "daje" i borovnica-biznis računicu:

- Za hektar pod zasadom prosečna ulaganja su 50.000 evra, ili za manje parcele - 8,5 evra po zasadu. Plod rađa od druge godine, prosečno 20 tona na hektaru, što je ukupni prihod od 100.000 evra, pošto se kilogram borovnice plaća pet evra. Troškovi obrađivanja, prihrane i branja su 15 odsto od prihoda. Ar zemlje na padinama oko Topole ide od 5.000 evra... - kaže Marko.

- Nismo pogrešili što smo iz rodnog Los Anđelesa došli u Topolu - uglas odgovaraju braća.

- Srbija za Kaliforniju može da bude Holivud - tvrdi Luka, a zatim veselo opisuje radni dan svog oca:

- Kada ustane, ode u teretanu i vraća se sa novinama. Posle čitanja, uglavnom telefonira, a zatim se "zanima" kobilom Leposavom. Po podne sedne na "harli" ili u terenac, da obiđe "parohiju", a predveče svira klavir. Kada sedne za dirke, Leposava prilazi, gura glavu kroz prozor i sluša koncert. Tata voli da svira "Bluberi hil"... - rekao je Luka.

Časlav Maksimović u Kaliforniju je otišao po završetku fakulteta 1974. i, kako kaže, imao je sreće da se zaposli u jednoj od najvećih banaka u L. A. Dogurao je do potpredsednika kompanije. Iz klasičnog bankarstva otišao je na berzu, gde je i završio karijeru kao broker. Novac je tri godine zarađivao i na hongkongškom tržištu deonica. Klavir mu je hobi. Još u Beogradu sedamdesetih svirao je po klubovima, a nastavio je u Kaliforniji.

- Spakovao sam se iz Amerike kada sam video da je došlo vreme u kome "sistem" može da me pobedi. Odnosno, da nije daleko čas kada ću početi više da trošim nego zarađujem. Uz to, i deca je trebalo da krenu u srednju školu i na fakultet. Ovde je obrazovanje sjajno. Kada imate kapital - nije problem zarada. Ja polako izlazim i iz posla sa borovnicom. Na deci je - završava Časlav.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.