MMF počinje sedmu revizija aranžmana sa Srbijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2011, 02:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF počinje sedmu revizija aranžmana sa Srbijom

BEOGRAD -

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) počeće danas u Beogradu tehničke razgovore o sedmoj reviziju kreditnog stend-baj aranžmana sa Srbijom, vrednog oko tri milijarde evra.

Kako je agenciji Beta rečeno u Kancelariji MMF u Beogradu, zvanični razgovori predstavnika Fonda i Vlade Srbije počeće u ponedeljak 14. februara.

Planirano je da predstavnici Misije MMF za Srbiju, koju predvodi Albert Jeger borave u Beogradu do 22. februara.

Glavna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tema razgovora biće budžet Srbije za 2011. godinu, kazali su u Ministarstvu finansija Srbije, kao i tekuća ekonomska kretanja. Jedna od tema razgovora trebalo bi da bude i nivo inflacije u Srbiji i mere koje Narodna banka Srbije i Vlada preduzimaju da rast cena u 2011. godini bude u planiranim okvirima.

Prema programu koji je Vlada Srbije dogovorila sa MMF, deficit konsolidovanog budžeta Srbije u 2011. godini trebalo bi da bude 4,1 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a inflacija na kraju godine u okviru od tri do šest odsto.

Kreditni aranžman Srbije i MMF-a u vrednosti oko tri milijarde evra ugovoren je sredinom maja 2009. i završava se u aprilu 2011. godine. Sedma revizija bi trebalo da bude poslednja u okviru tog aranžmana.

Srbije je do sada iz kreditnog aranžmana sa MMF-om iskoristila oko 1,5 milijardi evra za jačanje deviznih rezervi.

Izvršni odbor MMF je prilikom odobravanje šeste revizije aranžmana, krajem decembra 2010. godine, ocenio da je ubrzan oporavak srpske ekonomije zasnovan na izvozu i da su srpske vlasti na zadovoljavajući način primenile program dogovoren sa MMF.

"Nastavak oprezne politike biće od ključnog značaja zbog porasta rizika za makroekonomsku stabilnost, uključujući rast inflacije, visok trgovinski deficit i mogućnost prelivanja krize iz regiona", naveli su u MMF prilikom odobravanja šeste revizije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.