MISLITE NA VREME O SVOJOJ BUDUĆNOSTI: Posao procenitelja nepokretnosti

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Avg.2019, 09:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MISLITE NA VREME O SVOJOJ BUDUĆNOSTI: Posao procenitelja nepokretnosti

Zašto nam trebaju stručni procenitelji? Ko sve može da bude procenitelj vrednosti nepokretnosti? Stari zanat, a nova profesija u usponu – procenitelji vrednosti nepokretnosti?

Nekada su se procenama vrednosti nepokretnosti bavili prvenstveno sudski veštaci, ali donošenjem Zakona o proceniteljima vrednosti nepokretnosti i njegovom punom primenom od juna 2018. godine procene nepokretnosti mogu da rade samo licencirani procenitelji koji su to zvanje stekli pri Ministarstvu finansija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Cilj Zakona je uvođenje reda u ovom vrlo značajnom poslu i vrlo bitnoj odluci za većinu onih koji kupuju ili prodaju nepokretnosti, a kako bi se smanjili rizici i prostor za manipulacije i najvažnije zaštitili interesi svih strana u pravnom postupku.

Zakonom su definisani nacionalni standardi kojima se određuje vrednost nepokretnosti, uveden je dvostruki sisitem kontrole rada procenitelja i institut osiguranja od profesionalne odgovornosti ukoliko dođe do štete grubom greškom procenitelja.

Uloga procenitelja je da pruži objektivno i nepristrasno mišljenje o vrednosti nekretnine onima koji je poseduju, upravljaju njome, prodaju, ulažu u, i/ili pozajmljuju novac na bazi obezbeđenja pozajmice nekretninom. Svaka procena predstavlja izazov. Procenitelj mora da bude stručan i analitičan, jasan i transparentan u prosuđivanju i da na jednostavan i razumljiv način predstavi rezultat procene klijentu.

Tačnost procene vrednosti nepokretne imovine predstavlja značajan elemenat finansijske stabilnosti prvenstveno u bankarskom sektoru. Neprecizna procena vrednosti ima značajne posledice na pristup i troškove finansiranja u Srbiji, stabilnost finansijskog sistema, što posredno utiče i na nivo investicija, odnosno privredni rast.

Od ukupnog broja procena u Srbiji najviše je u vrhu obezbeđenja kredita, zatim za vansudska izvršenja i za svrhu stečajeva, a rade se i procene javnih preduzeća.

Moderno tržište nekretnina odlikuje veća dinamika i intenzivnije promene, što zahteva veliku posvećenost i stručnost procenitelja koji dobro poznaju principe, načela, cenovne faktore i dobro poznaju različite metode procene. Za to je potrebno širko znanje dopunjeno najsvežijim  informacijama o uslovima na tržištu nekretnina.

Kompetentni i profesionalni procenitelji su stoga neophodnost.

Zakonom su jasno definisani kriterijumi za dobijanje licence procenitelja. Ko želi da pristupi ispitu za sticanje licence mora da ispuni i sledeće uslove, a to su stečeno visoko obrazovanje i najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima vršenja procene. Budući procenitelj mora prvo da prođe kompletan proces osnovne obuke kod ovlašćene organizacije, da u okviru obuke položi teorijski i praktični ispit i posle toga se stiče pravo da se polaže za državnu licencu kod Ministarstva finansija.

Do sada je bilo četiri ciklusa polaganja i trenutno je licencu steklo oko 180 procenitelja, koji sada uspešno rade na ovom polju. Od ovog broja 113 je iz Beograda i 24 iz Novog Sada. Neophodan je veći broj procenitelja koji bi pokrili područje Južne, Istočne i Zapadne Srbije.

Ministarstvo finansija zato posebno ističe neophodnost proširenja broja procenitelja, posebno u ostatku Srbije, ozbiljan pristup obuci i završnim radovima koje polaznici pripremaju u toku obuka koje prolaze.

Među akreditovanim organizatorima obuka nalazi se i Poslovna akademija PKS koja je kao pouzdan partner države, prepoznala ovu mladu i društveno odgovornu profesiju. Njihov sledeći ciklus obuke kreće u septembru, a sveobuhvatnim i kvalitetnim programom trude se da doprinesu unapređenju ove profesije. Svaki polaznik dobija mentora koji sa njim prolazi kroz praktični deo izrade procene, kao i sav matrijal koji je nepohodan kao preporučena literatura za spremanje ispita.

Ovakvi edukativni programi su prilagođeni polaznicima koji već vrše procene, a tako i početnicima koji nemaju mnogo iskustva u procenama nekretnina, koji se uče da razmišljaju kao procenitelji sa naglaskom na znanja koja mogu odmah primeniti u praksi. Pored toga, neophodno je da znaju pravilno da vrše analizu tržišta, razumeju komparativne matrice, koriste kvalitetne izvore podataka i poznaju procedure.

Uspešnim polaganjem ispita na kraju edukativnog programa procenitelj ispunjava uslov za pristup polaganju za državnu licencu. Poslovna akademija PKS ističe, da oni, pored ozbiljnosti obuke naglasak stavljaju i na ozbiljnosti ispita gde se radi kompletna simulacija procesa polaganja pred državnom komisijom kako bi polaznik bio apsolutno spreman.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.