Evrozonu 2020. čeka najniži ekonomski rast u sedam godina

Izvor: B92, 30.Dec.2019, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evrozonu 2020. čeka najniži ekonomski rast u sedam godina

Brisel -- Ekonomisti koje je anketirao Fajnenšel tajms očekuju dalje usporavanje rasta ekonomije Evrozone u idućoj godini,

Ovi rezultati potvrđuju tezu pojedinih analitičara da su monetarni podsticaji Evropske centralne banke (ECB) došli do svojih granica.

Anketa u kojoj je učestvovalo 34 ekonomskih analitičara pokazuje da će 2020. usporavanje rasta BDP-a ući u treću godinu zaredom. U proseku analitičari iduće godine očekuju manje od jedan odsto rasta ekonomija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << država koje koriste evro, što bi bio najlošiji rezultat u poslednjih sedam godina. Poslovni dnevnik podseća da su procene ECB-a nešto optimističnije. prenosi Investitor.

Nakon što je BDP Evrozone ove godine povećan za 1,2 odsto, iduće godine bi trebalo da poraste 1,1 odsto, procenjuje centralna banka. Međutim, slabašan je to rezultat u odnosu na prošlu godinu kada je ekonomija ojačala 1,8 odsto, a o 2,4 odsto rasta iz 2017. da se i ne govori.

Lena Komileva, glavna ekonomistkinja G+ Ekonomiksa pesimistične prognoze opravdava činjenicom da na vidiku još nema razrešenja globalnih trgovinskih napetosti, što utiče na investicije i ličnu potrošnju.

Uprkos slabljenju ekonomske aktivnosti, većina analitičara u anketi ne očekuje još labaviju monetarnu politiku ECB-a. Naime, samo njih devet očekuju dodatno snižavanje kamatnih stopa tokom iduće godine, a jedan čak očekuje i podizanje cene novca.

Polovina anketiranih očekuje da će ECB zadržati program otkupa obveznica od 20 milijardi evra mesečno. Zanimljivo je kako dve trećine ekonomista smatra kako apel predsednice ECB-a Kristin Lagard za većim budžetskim podsticanjem ekonomija, prvenstveno u Nemačkoj, neće naići na plodno tle.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.