Lisovolik: Kriza u Srbiji je prošla, bolji život od 2012.

Izvor: Politika, 19.Jun.2011, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lisovolik: Kriza u Srbiji je prošla, bolji život od 2012.

BEOGRAD – Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Bogdan Lisovolik izjavio je da je kriza u Srbiji prošla i da građani sledeće godine mogu očekivati bolji životni standard.

Uslov za to jeste da se ostvari projektovani privredni rast od 4,5 odsto, rekao je Lisovolik u intervjuu za današnji „Pres” i upozorio da bi povećanje zarada u javnom i privatnom sektoru, koje nije praćeno većim ekonomskim razvojem, bilo potpuno nerealno, pa čak i kontraproduktivno.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
„Najsigurniji način da se omogući bolji standard građana je snažan ekonomski rast Srbije. Ako se sledeće godine ostvari projektovani rast od 4,5 odsto, to može biti vidljivo kroz rast zaposlenosti i uvećanje realnih dohodaka. Ali, veći rast plata u javnom i privatnom sektoru koji nema osnovu u održivom ekonomskom razvoju bio bi iluzija. Ako se taj obrazac stalno ponavlja, cena za privredu i građane mogla bi da bude pad životnog standarda”, naglasio je Lisovolik.

On je upozorio da „i dalje postoji mogućnost povratka krize”.

„Kako proizvodnja i izvoz nastavljaju rast, srpska ekonomija polako staje na noge. Ipak, i dalje postoje rizici i to posebno spoljni, u vidu mogućeg poskupljenja energenata ili turbulencije u evrozoni. Takođe, na unutrašnjem planu može doći do prekomernog povećanja zarada u javnom sektoru i penzija”, kazao je Lisovolik.

Prema njegovim rečima, optimistične prognoze MMF-a za Srbiju zasnivaju se na projekciji da će ekonomski rast biti tri odsto ove i 4,5 odsto 2012. godine.

„Naše mišljenje je da Srbija ima potencijal da uhvati korak imajući u vidu nizak nivo dohotka u odnosu na njoj slične evropske zemlje. Takođe, vidimo potencijal u nekoliko značajnih direktnih stranih investicija, kao što je recimo 'Fijat'. Međutim, ostvarenje tog potencijala nije automatsko i može biti realizovano samo ako se vodi ispravna ekonomska politika”, rekao je Lisovolik.

Stalni predstavnik MMF-a je ukazao da Srbija, prvo, treba da smanji ogroman javni sektor, a drugo, neophodno je brzo i radikalno poboljšanje uslova investiranja.

Tanjug

objavljeno: 19/06/2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.