Lakši povraćaj PDV-a: Počeo pilot-projekat

Izvor: B92, 09.Dec.2019, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lakši povraćaj PDV-a: Počeo pilot-projekat

Beograd -- Realizacija pilot-projekta "Unapređenje digitalizovanog sistema povraćaja PDV putnicima'' počela je na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla".

Od početka naredne godine očekuje se primena tog digitalizovanog sistema u većem obimu, saopštilo je danas Ministarstvo finansija Srbije. Ovaj sistem, kako je istaknuto, trebalo bi da putnicima znatno olakša proceduru povraćaja PDV-a.

Putnici kojima je obrazac za povraćaj PDV popunio operator kojeg je prodavac >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ovlastio za to moći će da obave elektronsku proceduru povraćaja PDV-a za robu koju iznose u inostranstvo.

Paralelno će i dalje biti u opticaju papirni obrasci za povraćaj PDV-a putnicima, koje će popunjavati prodavci koji nemaju zaključene ugovore s operatorima.

Trenutno su na Aerodromu "Nikola Tesla" postavljena dva kioska za validaciju ličnih dokumenata kompanije Global blu. Кada putnik očita pasoš na validacionom kiosku, digitalnim putem će se proveriti podudarnost podataka iz ličnog dokumenta s računima iz obavljenih kupovina, i popuniti obrazac za povraćaj PDV-a.

Carinski službenici će, kao i do sada, proveravati ispunjenost uslova za povraćaj PDV-a.

Pri tome će detaljan pregled sprovoditi samo ukoliko za to postoji indikacija prema parametrima analize rizika, a ukoliko detaljan pregled nije potreban, odobravaće obrazac za povraćaj PDV-a u elektronskoj formi, navelo je Ministarstvo finansija.

Putnik će potom sam odlučivati da li želi da mu novac od PDV-a bude uplaćen na karticu ili da mu u tranzitnoj zoni bude isplaćen u gotovini.

"Prioritet svih državnih organa je da se promet olakša i ubrza, a zemlja učini još atraktivnijom za strane turiste kojih je iz godine u godinu sve više, pa digitalizovani povraćaj PDV-a predstavlja značajan korak ka tom cilju", piše u saopštenju Ministarstva finansija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.