LOŠE VESTI za vlasnike automobila: Novi zakon donosi IZMENE, ovo više NEĆE biti besplatno!

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Mar.2018, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LOŠE VESTI za vlasnike automobila: Novi zakon donosi IZMENE, ovo više NEĆE biti besplatno!

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja nalazi se u skupštinskoj proceduri

Kolika će biti cena tehničkih pregleda vozila kada na snagu stupi izmenjeni Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije, niko ne zna, ali je jedno sigurno - neće više biti besplatnih tehničkih pregleda.

Pročitajte i:

- Prema Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << biće propisana minimalna i maksimalna cena. O tome kolike će cene biti odlučiće Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija - kaže Vladimir Marinković, predsednik Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda (NATEP).

Marinković kaže da je pozitivno to što će se najzad stati na put nesavesnim vlasnicima preduzeća koja obavljaju tehnički pregled "kroz papire" i koja vozače mame besplatnim tehničkim pregledima, jer ih stimulišu visokim provizijama koje im daju osiguravajuća društva.

- Ima čak i slučajeva kada se porukom na "Vajberu" pošalju podaci o vozilu, a registraciona nalepnica vlasniku vozila stigne na kućnu adresu. Sada, uz obavezu fotografisanja i video-snimanja vozila na liniji, i uz minimalnu cenu, neće više biti moguće da se registruje vozilo a da se ne doveze na tehnički pregled - kaže Marinković.

Ipak, u ovom trenutku niko ne zna kolika bi ta cena (ni minimalna ni maksimalna) mogla da bude.

Izmenjenim zakonom je regulisano i izdavanje i produženje licenci pregledača na linijama tehničkih pregleda. Oni ubuduće, kako se predviđa Zakonom o izmenama i dopunama ZOBS, za produženje licence neće morati da svake tri godine polažu ispite.

- Ne znamo ko će i prema kojim kriterijumima odrediti minimalnu cenu. Međutim, sada se stvari zbog novih propisa usložnjavaju - navodi Marinković.

Naime, sada je za pregled jednog vozila (snimanje i slično) potrebno najmanje 35 minuta. To znači da jedan set radnika na liniji u toku jedne smene može da pregleda najviše 15 vozila. Kako u Srbiji postoji 2.500.000 vozila i oko 1.250 linija tehničkih pregleda, da bi se izbegle enormne gužve biće potrebno da se radi i u drugoj smeni, s više setova radnika.

- To će povećati troškove, jer niko neće da radi džabe. Nadamo se da ćemo biti konsultovani prilikom određivanja minimalne cene da bismo izbegli sve eventualne nesporazume kasnije - kaže Marinković.

Sadašnje cene tehničkih pregleda za vozila B kategorije se kreću (ako izuzmemo besplatne) od 400 do 1.200 dinara.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.