LOŠA VEST ZA VOZAČE! Evo koliko će uskoro koštati gorivo u Srbiji

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jan.2022, 08:10

LOŠA VEST ZA VOZAČE! Evo koliko će uskoro koštati gorivo u Srbiji

Još jedan udar na džepove građana.

Za mesec dana crno zlato na berzama poskupelo za 20 odsto, a to će se do proleća odraziti i na maloprodajne cene u Srbiji, upozoravaju naftaši.

Cena crnog zlata na svetskim berzama samo u poslednjih mesec dana skočila je za oko 20 odsto zbog smanjene proizvodnje i veće potražnje, te je nafta tipa brent dostigla rekordnih 87 dolara po barelu, što je najviša vrednost u poslednjih osam godina. Domaći naftaši upozoravaju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da kraj rasta vrednosti nafte još nije na vidiku, predviđajući da bi do proleća barel mogao da premaši i famoznih 100 dolara. Loša vest za domaće vozače je što će se ovaj trend neminovno preliti i na Srbiju, pa bi, prema prognozama, uskoro i na srpskim pumpama gorivo moglo da poskupi i do dva dinara po litru.

- Cena nafte je u prethodnom periodu stalno rasla, a proizvođači je ne proizvode dovoljno i to je uzrokovalo veštačku nestašicu - rekao je Nebojša Atanacković, vlasnik jedne naftne kompanije.

Prema njegovoj proceni, ako cena barela nastavi da raste ovim tempom, maloprodajne cene goriva na domaćim pumpama mogle bi da budu povećane za oko dva dinara po litru.

- Ako se nastavi ovim tempom, cene goriva na pumpama mogle bi da se povećaju za dinar do dva, u narednih mesec, dva dana - rekao je on, ali se nada da do poskupljenja neće doći ako država blagovremeno reaguje. - Mislim da bi država trebalo da smanji iznose akciza na naftne derivate kako bi maloprodajne cene goriva bile pristupačnije građanima - naveo je Atanacković i podsetio da konstantno raste cena svih energenata kako nafte, tako i struje i gasa.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović ističe da je brent nafta, koja je od najveće važnosti za snabdevanje Srbije, od početka godine poskupela za desetak dolara po barelu, pa smo prvog decembra imali cenu od 68 dolara, a da je sada više od 87 dolara po barelu.

- Ovaj poslednji skok je izazvala tenzija na tržištu i ovaj vrh će, po svemu sudeći, nastaviti da raste do 100 dolara po barelu - ocenio je Mićović za RTS. On je takođe upozorio da će se ovaj skok cena svakako odraziti i na naše tržište.

- Kada su ovako visoke cene, državi je prihod od PDV veći nego što je projektovala, jer ovo su prilično veće cene. Postoji tu prostora da država smanjenjem fiskalnih opterećenja na goriva pomogne celoj ekonomiji i društvu da se ne prenese sav taj uticaj visokih cena na sve proizvode i usluge, jer to će onda izazvati jednu lančanu reakciju - zaključuje Mićović.

Gorivo Cena

Evrodizel 173,45

BMB95 165,79

TNG 96,41

* Cene su u dinarima

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.