Kupujemo oružje i od Kine, i od Rusije, ako treba od svakoga

Izvor: B92, 27.Okt.2020, 18:31

"Kupujemo oružje i od Kine, i od Rusije, ako treba od svakoga"

Beograd -- Ambasdor Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski rekao je da Srbija ne podleže političkim pritiscima već kupuje oružje i od Rusije, i od Kine i od svakoga, ako treba.

"Mi se rukovodimo jednačinom koja uključuje koštanje i efikasnost. Ne podležemo političkim pritiscima, radimo diversifikaciju i kupujemo oružje i od Kine, Rusije i ako treba od svakoga, kupićemo i od Jupiterijanaca, ako je dobro i jeftino", rekao je Lazanski za Fokus.

Kako je rekao, Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne gleda političku pozadinu, iako je kupovina svakog većeg sistema istovremeno i politička odluka.

U pogledu ukupne saradnje Srbije i Rusije u nominalnim iznosima, Lazanski navodi da je vojna saradnja među najjačima.

On je rekao da je najveći izvoz u pogledu dolarske ili u valutama evra izvoz ženskih čarapa, i da ih Srbija godišnje izveze u vrednosti od 120 miliona evra na rusko tržište. "Posle toga su jabuke, pa ruski izvoz naoružanja u Srbiji", rekao je Lazanski.

U sastavu Vojske Srbije, kako je rekao, postoje sovjetski modeli naoružanja i ruski modeli naoružanja.

"To je pretežno u oblasti oklopne tehnike, protivvazdušnih sistema i ratnog vazduhoplovstva, i naravno da tu nešto Rusi remontuju, nešto su nam donirali", rekao je i dodao da je Rusija donirala 30 tenkova i 30 oklopnih automobila BRDM 2. - "Deset je već stiglo, 20 treba da dođe."

"Treba i da dođu remontovani ruski tenkovi koje su nam donirali. Donirali su nam šest migova 29, Pancir smo kupili", rekao je on.

On je naveo da je vojno-tehnička saradnja barem 50, ako ne i 60 odsto kompletne saradnje dve države.

Kako je ocenio, "to je nasleđeno samim tim što je bivša Jugoslavija kupovala sovjetske sisteme".

"Ako bi sve to sad izbacili napolje i počeli da kupujete zapadno, to bi užasno koštalo", rekao je.

On je naveo da deo sankcija jeste naneo štetu ruskoj ekonomiji, ali ne onoliko koliko na zapadu misle.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.