Izvor: RTS, 07.Feb.2022, 13:03

Kupovina iz fotelje - dip link olakšava plaćanje bez odlaska u prodavnicu

Narodna banka Srbije unapredila je instant plaćanje, pa je sada omogućeno i plaćanje mobilnim telefonom putem dip link tehnologije. Savetnik za poslovnu podršku i razvoj novih servisa u Sektoru za platni sistem NBS Aleksandar Stanojević kaže za RTS da plaćanje dip linkom, za razliku od skeniranja kju-ar koda, omogućava da se putem istog uređaja pristupi prodajnom mestu i plati.
Savetnik za poslovnu podršku i razvoj novih servisa u Sektoru za platni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sistem Narodne banke Srbije Aleksandar Stanojević kaže da je plaćanje na klik prvobitno omogućeno primenom sistema za instant plaćanje koji je Narodna banka Srbije implementirala u oktobru 2018. godine i čiji je operator.

"Od tog trenutka do danas implementirano je više metoda plaćanja i funkcionalnosti koje karakteriše pre svega jednostavnost i sigurnost plaćanja i koji korisnicima omogućavaju da u par klikova kroz aplikacije mobilnog bankarstva vrše plaćanje na prodajnim mestima", ističe Stanojević.
Navodi da je ranije implementirana mogućnost plaćanja računa putem skeniranja kju-ar koda - plaćanje na prodajnim mestima gde korisnici aplikacija mogu na jednostavan način, skeniranjem ili prikazivanjem svog koda da plaćaju.
"Nakon toga je implementirana funkcionalnost prenesi, gde korisnici, takođe, kroz par klikova u aplikaciji mobilnog bankarstva mogu da prenesu novac primaocu putem mobilnog telefona, a sada i dip link tehnologija, koja korisnicima omogućava da vrše plaćanje na internetu putem uređaja sa kojeg pristupaju internet prodajnom mestu ili kroz aplikacije trgovaca", objašnjava Stanojević.
Kaže da za dip link nije potrebna nikakva dodatna aplikacija, već se kroz aplikaciju mobilnog bankarstva omogućava ta funkcionalnost.
"Redovnim ažuriranjem aplikacije banka omogućava korisnicima tu funkcionalnost i od tog momenta oni mogu da plaćaju na internetu putem dip linka", ističe Stanojević.
Osam banaka već omogućilo dip link plaćanjeStanojević kaže da se dip link funkcionalnost koristi za plaćanje na internetu i putem mobilnih aplikacija trgovaca i navodi da je u ovom trenutku osam banaka omogućilo tehnologiju dip linka svojim korisnicima.
"Važno je napomenuti da su to velike banke koje imaju veliki broj korisnika mobilnog bankarstva tako da u ovom trenutku imamo preko 1,7 miliona korisnika aplikacija koji mogu da plaćaju putem dip linka", naglašava Stanojević.
Ističe da je instant plaćanje veoma sigurno i da se ne koriste i ne čuvaju nikakvi osetljivi podaci koji bi mogli biti zloupotrebljeni.
Kada je u pitanju razlika između plaćanja pomoću kju-ar koda i dip linka, Stanojević kaže da skeniranje koda omogućava instant plaćanje kada korisnik plaća sa drugog uređaja u odnosu na onaj gde se vrši pretraga, odnosno dolazak na prodajno mesto, dok dip link omogućava korisniku da sa istog uređaja pristupi prodajnom mestu i plati.
Stanojević kaže i da je broj bezgotovinskih plaćanja u stalnom porastu i da Narodna banka Srbije kontinuirano preduzima mere za povećanje broja bezgotovinskih plaćanja - izmenom regulative, implementacijom novih servisa i promocijom instrumenata koji su povoljni za korisnike.  

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.