Izvor: Nezavisne Novine, 06.Feb.2016, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriza: Usporio rast najveće ekonomije jugoistočne Azije

DŽAKARTA - Privreda Indonezije je u 2015. godini ostvarila najsporiji tempo rasta za posljednjih šest godina, zbog sunovrata cijena sirovina i slabijeg izvoza na ključno tržište Kine.

Bruto domaći proizvod (BDP) Indonezije, najveće ekonomije jugoistočne Azije, porastao je prošle godine za 4,79 odsto, što je prvi put od 2009. godine da je stopa rasta BDP-a pala ispod pet odsto, prenosi agencija Frans pres.

Najnoviji podaci su, takođe, znatno ispod ciljanog rasta >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << indonežanske vlade od sedam odsto.

Ipak, blago ubrzanje ekonomske aktivnosti u periodu oktobar-decembar 2015. godine, uz rast od 5,04 odsto na godišnjem nivou, bilo je iznad očekivanja.

"U četvrtom kvartalu je došlo do oporavka, tako da se nadamo da će privredni rast ubrzati u budućnosti, a posebno u ovoj godini", navodi se u saopštenju indonežanske statističke agencije, a prenosi Tanjug.

S obzirom na usporavanje rasta globalne ekonomije, a naročito Kine, tražnja za ključnim izvoznim proizvodima Indonezije, ugljem i palminim uljem, znatno je smanjena, što je ugrozilo prihode indonežanskih kompanija.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Usporio rast Indonezije

Izvor: B92, 06.Feb.2016

Privreda Indonezije je u 2015. ostvarila najsporiji tempo rasta za poslednjih šest godina, zbog sunovrata cena sirovina i slabijeg izvoza na tržište Kine...Bruto domaći proizvod (BDP) Indonezije, najveće ekonomije jugoistočne Azije, porastao je prošle godine za 4,79 odsto, što je prvi put od...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.