Krivična prijava zbog jednog poziva - da, imate pravo na to VIDEO

Izvor: B92, 27.Apr.2021, 20:59

Krivična prijava zbog jednog poziva - da, imate pravo na to VIDEO

Da li vam se desilo da vas pozove neka agencija kako bi naplatila vaš bankarski dug?

U slučajevima kada banke daju vaše lične podatke, imate pravo na pokretanje krivične prijave, tvrde iz udruženja bankarskih klijenata Efektiva.

Podaci koje ste ostavili prilikom potpisivanja ugovora sa bankom, na osnovu zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga, ne bi smeli da se prodaju agencijama za naplatu potraživanja. Međutim, banke, ali i mobilni operateri neretko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << angažuju agencije da naplate dug njihovih klijenata.

"U poslednjih nekoliko godina taj problem veoma je učestao. Ne samo kod banaka, tu su i mobilni kablovski operateri. Građani nas zovu, žale se da ih ovi uznemiravaju, budi drski, bezobrazni, čak je bilo slučajeva da zovu ljude u komšiluku pričaju da im ovaj duguje ne bi li ga naterali da plati", kaže za Televiziju Prva Dejan Gavrilović iz Efektive.

Ukoliko vas pozove bilo ko, a da to nije vaša matična banka, imate pravo da joj se obratite sa zahtevom za brisanje ličnih podataka iz baze agencije. Bilo da je reč o banci, kablovskom ili mobilnom operateru, oni su dužni da postupe po vašem zahtevu. U slučaju da oni to ne urade, građani imaju pravo na novu žalbu povereniku, novčano kažnjavanje i pokretanje sudskog postupka.

"Ja verujem da ovde ima osnova za nematerijalnu odštetu, u kojoj visini ne znam, naš pravni tim još uvek radi na tim zakonskim okvirima, vrlo brzo ćemo izaći i sa tim predlogom. Zakon predviđa i novčane kazne i tužbe sudu pa bi potrošač svakako imao mogućnost i za takve korake", dodaje.

Postoji nekoliko agencija za naplatu potraživanja koje se često pominju u primedbama građana, a one uglavnom zastupaju banke i mobilne operatere, kažu u Efektivi. Na sajtovima tih agencija, u objašnjenjima njihovih aktivnosti, navodi se da su tu da bi rešili problem i pomogli dužniku da se reši duga i da pregovaraju u ime poverioca.

Pogledajte video-prilog:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.