Počinje dugo najavljivana reforma paušala: Za početak elektronska poreska rešenja

Izvor: B92, 27.Dec.2019, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje dugo najavljivana reforma paušala: Za početak elektronska poreska rešenja

Beograd -- Preduzetnici "paušalci" preuzimaće rešenja o porezu elektronskim putem uz elektronski potpis već do 15. januara.

Iznose u rešenjima određivaće im softver, a ne poreski inspektor.

Do ovih novina u uredbi o paušalnom oporezivanju došlo je posle inicijativa "paušalaca", kojih je u Srbiji više od 110.000, i NALED-a.

Direktorka za regulatornu reformu NALED-a Jelena Bojović kaže da će na ovaj način "paušalci" unapred znati koje su im obaveze >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za godinu koja je na početku a da se ranije dešavalo da rešenja kasne i po nekoliko meseci pa i do dve godine.

"Sada će sve svoje obaveze unapred na početku godine a umesto inspektora koji je ranije procenjivao kolika će paušalna obaveza biti od ove godine to će raditi softver", kaže ona i dodaje da postoji kalkulator i sistem koji generiše poresku obavezu.

Uredba koja će se primenjivati od 1. januara prepoznala je i stimulisala neke kategorije preduzetnika "paušalaca" kao što su mladi, početnici u poslovanju, porodilje, i preduzetnici koji se bave starim zanatima koji će imati umanjenje poreske osnovice.

"Oni su dobili posebne olakšice za obavljenje delatnosti", kaže Jelena Bojović.

Nova pravila uticaće na smanjenje administrativnog opterećenja za preduzetnike paušalce jer će postupci pred poreskom upravom biti jednostavniji i efikasniji.

Indikativni kalkulator preko koga "paušalci" sami mogu da izračunaju kolika će im biti poreska obaveza za mesec dana rada imao je 46,5 hiljada prilika da izradi obračun.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Poreska uverenja besplatna od 1. januara

Izvor: Radio 021, 28.Dec.2019, 14:20

Poreska uverenja ove godine postala su elektronska, a od 1. januara njihovo dobijanje će biti besplatno...Direktorka za regulatornu reformu NALED-a Jelena Bojović kaže da je to rezultat desetogodišnjeg predlaganja..."To je značajna ušteda za privredu, ne samo zbog visine takse, nego i zbog jednostavnosti...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.