Kraj iznenađenjima, na sajtu NBS provera naknada svih 27 banaka

Izvor: RTS, 19.Mar.2019, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj iznenađenjima, na sajtu NBS provera naknada svih 27 banaka

Počela primena novih pravila za banke - dužne su da objave naknade koje naplaćuju građanima i privredi - njih ukupno 32, a vi možete da ih vidite i proverite kod koga su najpovoljnije na sajtu Narodne banke Srbije. Novina je i da na kraju godine moraju da obaveste klijente koliko su ih tokom godine tačno koštale.
A do uporednih podataka se dolazi lako. Kada otvorite početnu stranicu sajta Narodne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << banke u donjem desnom uglu kliknete na polje tvoj novac. Na narandžastom polju kliknete na spisak naknada i sledeće je da samo odaberete vrstu usluge na primer četiri banke čije usluge upoređujete. Iznenađenja više ne bi trebalo da bude.

Ne bi trebalo ako se dobro informišete o svim uslugama koje nameravate da koristite - jer tamo gde je nešto najjeftinije ostale usluge mogu biti skuplje.
"Nakon toga smo za svaku uslugu izdvojili jedinstveni naziv i jedinstvenu definiciju da se ne bi kod različitih platnih usluga pod istim terminom podrazumevale različite stvari", kaže Dragana Stanić, viceguverner NBS.
Letimičnim pregledom za najčešću uslugu vođenje tekućeg računa tarifa je od 70 do 295 dinara. Prenos novca se naplaćuje od 0,2 do 1,1 odsto zavisno od iznosa. Mesečna članarina za debitne kartice je od nula do 100 dinara. Naknada za podizanje gotovine do tri odsto zavisno čiji bankomat koristite. Na kraju može se upoređivati i efektivna kamata na nedozvoljeno prekoračenje koja je i do 45 procenata.
Nova pravila ne donose pogodnosti samo za one koji imaju internet. Banke su dužne da i na šalterima klijentima omoguće pisanu informaciju koja im na nedvosmislen način pokazuje cenovnik najčešćih usluga, dužnosti i prava.
"Korisnicima platnih usluga nije bilo lako da dođu do cenovnika i nije bilo lako da uporede naknade. Poslednje inicijative vidimo kao doprinos u smanjenju potencijalnih prigovora u budućnosti", kaže Zoran Popović, član Izvršnog odbora Banke Poštanske štedionice.
Zato ne idite u banku i ništa ne potpisujte dok se dobro ne informišete. Neupućenost u pravila igre više neće moći da bude opravdanje za bilo čije nezadovoljstvo zajmom ili uslugom bankara.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Sve provizije na sajtu NBS

Izvor: Večernje novosti, 19.Mar.2019

Pregled 14 naknada koje banke zaračunavaju građanima na internet-stranici Narodne banke. Svaki korisnik tekućeg računa godišnje dobija izvod sa svim naplaćenim troškovima TAČNO 220 dinara može da se uštedi prilikom plaćanja jednog jedinog računa, samo ako se prethodno...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.