Koprić: Kuščevićevo ministarstvo izgubilo kontakt sa strukom

Izvor: SEEbiz.eu, 08.Dec.2018, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koprić: Kuščevićevo ministarstvo izgubilo kontakt sa strukom

ZAGREB - O reformi uprave u Novom danu televizije N1 govorio je Ivan Koprić, profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu i stručnjak za javnu upravu.

Kako vam se čini ova reformska godina? Vlada je sa sjednice u Karlovcu uputila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstva i drugih središnjih tijela državne uprave.

"Zapravo se ove godine ništa osobito nije zbilo. Najavljeno spajanje – tu će se i osnovati neka tijela, to su zaboravili >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << spomenuti. To je potpuno jedno preslagivanje kockica. Sjećamo se situacije kada je Sanader jako zvučno najavio reformu tako da je smanjio broj ministarstava na 13, a onda se povećala administracija jer su zapošljavali nove ljude. To rade i sada."

"Ovaj zakon se mijenja u prosjeku jednom godišnje. Kad bi to bila neka reforma, od samostalnosti bismo imali bismo 30 reformi uprave, kaže Koprić za N1 Televiziju.

Ideja je bila smanjivanje broja agencija, zaklada, fondova, instituta i slično. U posljednjih godinu dana prema nekim prosvjenama zapošljeno je oko 7 tisuća ljudi.

"Ako mislite na agencije kao posebni oblik, bilo je rečeno da će se pripremiti Zakon o agencijama, koji bi regulirao čemu služe, kako će funkcionirati, u kojim područjima ih se može osnivati i zašto."

"Čini mi se da je ova Vlada odustala od tog zakona, premda je bio u planu zakonodavne aktivnosti. Dapače, počeo se pripremati. Ja sam sudjelovao do nekog trenutka, a onda nas se prestalo pozivati", kaže.

Tko je najviše od prethodnih vlada napravio u pogledu javne uprave?

"Kad pogledamo unatrag, nekih ambicija je bilo kod pojedinih vlada, ali se to vrlo brzo ispuhalo. U pripremi programa nove vlade, obeća se sve i svašta. To je zato što političari vjerojatno ne poznaju dovoljno i nisu svjesni razmjera problema u javnoj upravi i misle da je ono što kao struka govorimo preuveličavanje problema. Nikad nisu razgovarali s građanima pa da čuju taj pristup. Nisu razgovarali s poduzetnicima pa da čuju njihov. I kad razgovaraju s njima čini se da ne čuju, ne razumiju."

"Račanova vlada je imala precizan program što će napraviti, ali nakon nekih godinu i pol počela odustali od mjera. Sanader je krenuo u neku vrstu drugačije reforme, to je imalo konceptualnog smisla, što je najavljivao."

Bio je to, kaže, Sanaderov "pokušaj da se u državnu upravu uvedu metode privatnog sektora, na tragu onoga što rade neoliberalne konzervativne vlade diljem svijeta". Ali se i od toga, kaže, odustalo.

Za Milanovićevu vladu kaže da je počela s bombastičnim najavama 'Plana 21'.

"Imali su dobru političku podršku izgrađenu baš na tom pitanju, ali osim slabih pokušaja i nekih pojedinačnih uspjeha, jednostavno su odustali."

Kakav je kontakt s aktualnim ministrom?

Sa sadašnjim ministrom sastao se, kaže, samo jednom u televizijskoj emisiji.

"Svi moji kolegice i kolege s kojima sam razgovarao su mi rekli da nisu imali kontakt s njim, bio je jedino profesor Lozina iz Splita je bio s njim u jednoj radnoj grupi koja je pripremala onaj Lex šerif."

"Ministarstvo je, otkako ga vodi Lovro Kuščević, prekinulo kontakt sa strukom generalno."

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.