Kontraudar: Još dve kineske kompanije traže da Boing plati nadoknadu za prizemljenje 737 Maks

Izvor: B92, 22.Maj.2019, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kontraudar: Još dve kineske kompanije traže da Boing plati nadoknadu za prizemljenje 737 Maks

Njujork/Peking -- Kina traži da joj američka kompanija Boing plati nadoknadu zbog prizemljenja aviona 737 Maks.

Dve od tri vodeće kineske državne avio-kompanije Er Čajna i Čajna saudern erlajns saopštile su da žele kompenzaciju zbog prizemljenja njihovih letelica tog tipa. Treća avio-kompanija Čajna istern erlajns objavila je sličan zahtev prošlog meseca.

Treća avio-kompanija Čajna istern erlajns objavila je sličan zahtev prošlog meseca.

Kina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je bila među prvim zemljama koje su prizemljile svoje avione 737 Maks u martu posle udesa u Indoneziji i Etiopiji u kojima je poginulo ukupno 346 ljudi.

Istražni organi su nagovestili da je za oba udesa aviona 737 Maks kriv sistem kontrole leta, a Boing je naveo da radi na novom softveru da bi avioni mogli ponovo da lete.

Kina je zajedno sa Severnom Amerikom i Evropom jedno od najvećih globalnih tržišta za avione i zbog toga je odgovor kineskih avio-kompanija i regulatornih tela na Boingov problem vrlo bitan za kompaniju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.