Konkord dobija naslednika: Koliko će koštati i kada će biti na tržištu?

Izvor: B92, 27.Jan.2021, 09:01

Konkord dobija naslednika: Koliko će koštati i kada će biti na tržištu?

Američki proizvođač aviona Aerion gradi novo globalno sedište na Floridi uoči početka proizvodnje supersoničnog aviona 2023. godine.

Novi supersonični avion, naslednik Konkorda, na tržištu bi trebalo da bude 2026. godine.

To je veliki korak napred za kompaniju koja će iskoristiti deo od 300 miliona dolara kapitalnih investicija za razvoj avionske industrije u Melburnu na površini od 110 hektara, tik do međunarodnog aerodroma Orlando Melburn.

Novo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sedište je integrisani kampus za istraživanje, dizajn, proizvodnju i dovršavanje enterijera supersonične letelice, a obećava dolazak 675 novih poslova na to područe do 2026. godine.

Putnički AS2 poslovni avion putovaće brzinom većom od 1.000 km/h. Poslednji supersonični putnički avion bio je Konkord, koji se povukao iz službe pre više od 17 godina, iako je bio inženjersko čudo.

Konkord je bio revolucionarna mašina, plemenit eksperiment, ali je zagađivao okolinu, bio je bučan i preskup, prenosi portal Kliks (Klix).

"Ono što pokušavamo da učinimo je drugačije", rekao je Tom Vajs, predsednik i izvršni direktor Aeriona, piše CNN.

Aerion već zaostaje za domaćim i međunarodnim narudžbinama koje sada premašuju 6,5 milijardi dolara, a planira isporučiti 300 aviona tokom 10 godina proizvodnje.

Prvi let AS2 predviđen je za 2024. godinu, a avion bi na tržištu trebalo da bude 2026. godine.

Cena aviona je 120 miliona dolara. Aerionove ambicije su i da avion bude siguran za okolinu.

"Svet ne može dočekati 2050. da postane ugljenično neutralan. To moramo učiniti danas", rekli su iz kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Konkord dobija naslednika - počinje proizvodnja supersoničnog putničkog aviona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2021

Američki proizvođač aviona Aerion gradi novo globalno sedište na Floridi uoči početka proizvodnje supersoničnog aviona 2023. godine...Novi supersonični avion, naslednik Konkorda, na tržištu bi trebalo da bude 2026. godine. To je veliki korak napred za kompaniju koja će iskoristiti deo od 300...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.