Konačno spojen Žeželjev most! Pešaci će moći preko mosta već u novembru!

Izvor: BKTV News, 20.Okt.2017, 22:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konačno spojen Žeželjev most! Pešaci će moći preko mosta već u novembru!

"Žeželjev most je simbol jednog vremena ali će predstavljati i simbol moderne Srbije", rekla je ministaraka građevinarstva Zorana Mihajlović .

Predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović nedavno najavio da će pešaci moći preko mosta da prelaze već u novembru, a da se u januaru sledeće godine može očekivati otvaranje te deonice za železnički saobraćaj.

Vučić sa Šojguom razgovarao o odnosima dve zemlje i vojnoj saradnji

Ministarka građevinarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Zorana Mihajlović izjavila je tim povodom da je Žeželjev most od velikog značaja jer je deo modernizacije pruge Beograd - Budimpešta koji će umnogome doprineti Srbiji kada je reč o prevozu robe i ljudi.

Slučaj radnika u Slovačkoj se nastavlja: "Ponašanje naše ambasade je skandalozno", tvrdi predsednik sindikata Sloga!

"Žeželjev most je simbol jednog vremena ali će predstavljati i simbol moderne Srbije", rekla je ministaraka i istakla da rad na mostu ne poznaje vremenske prilike i da će se radovi redovno odvijati u jesenjem i zimskom periodu.

Vizuelno, novi Žeželjev most je replika starog, izgrađenog 1961. godine po projektu Branka Žeželja. Razlika je jedino u tome što će po dva elegantna luka na njegovim obodima, umesto od betona, kako je bilo na starom, sada biti od čelika.

Manji luk je raspona 177, visine 34 metara s vešaljkama, dok veći luk ima raspon od 219, ukupne visine 42 metara s vešaljkama.

FOTO: Pexels

Privremeni stubovi za lansiranje, koji služe kao glavno ukrućenje prilikom navlačenja lukova u konačni projektovani položaj, izrađenu se od čelika. Ukupna težina konstrukcije je 650 tona.

Svaki luk sadrži 4 stuba (ukupno 16 komada za oba luka), širine 3,2, maksimalne visine 34 metara. Stubovi su projektovani kao prostorne, četvoropojasne rešetke, tako da prate nagib luka, prolaze izvan vešaljki i ne utiču na promenu bilo koje osnovne dimenzije preseka komponenti mostovske konstrukcije – lukova, zatega, vešaljki, poprečnih nosača kolovozne konstrukcije, što predstavlja glavni izazov pri montaži, navode iz Konstruktora.

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Rita Ora: Kosovo je bilo deo Albanije, sada je nezavisno

Izvor: Tracara.com, 21.Okt.2017, 02:22

Screenshot Rita Ora, čini se, ne zna istoriju Balkana, ili se trudi da je prekroji. Britanska pevačica, poreklom sa Kosova, rešila je da podeli sa javnosti sećanja iz svog detinjstva i tom prilikom veoma omanula. Gostujući u Netflixovoj emisiji Chelsea, koju vodi komičarka Chelsea Handler, objavljenoj...

Nastavak na Tracara.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.