Komšije pripremaju izgradnju vetroelektrane: Ulažu 60 miliona evra

Izvor: B92, 28.Jun.2020, 19:46

Komšije pripremaju izgradnju vetroelektrane: Ulažu 60 miliona evra

Nikšić -- Na visoravni Krnovo, na lokaciji buduće vetroelektrane (VE) Gvozd, u toku su istražni geološki radovi.

Ovi radovi će projektantu osigurati kvalitetne podloge za izradu tehničke dokumentacije, saopštio je izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i inženjering u Elektroprivredi (EPCG), Ivan Mrvaljević.

"Nakon završetka geoloških istražnih radova, a na osnovu izrađenog idejnog projekta stvoriće se tehnički uslovi za dobijanje građevinske dozvole", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kazao je Mrvaljević, prenosi PR centar.

Po završetku izrade projekta i dobijanja građevinske dozvole, kako je objasnio, očekuje se da radovi na izgradnji vetroelektrane počnu tokom naredne godine, sa predviđenim rokom izgradnje od 18 meseci.

VE Gvozd će imati ukupnu instalisanu snagu od 54,6 megavata (MW), a očekivana godišnja proizvodnja je oko 150 gigavat sati (GWh).

Projekat predviđa faznu izgradnju i puštanje u rad 13 vetroagregata, transformatorske stanice 110/33 kilovolti (kV) Gvozd na projektnoj lokaciji, rekonstrukciju transformatorskih stanica Krnovo i Nikšić kao i izgradnju dva jednostruka dalekovoda dužine tri i 14 kilometara.

"Za potrebe buduće vetroelektrane predviđa se izgradnja saobraćajne infrastrukture, odnosno rekonstrukcija postojećih puteva i izgradnja novih puteva, s ciljem povezivanja pojedinih vetroagregata", saopšteno je iz kompanije.

Pregovori o finansiranju projekta vrednog preko 60 miliona evra sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) su u toku, prenosi RTCG.

"Svi tenderi za nabavku glavne opreme za vetropark uključujući tender za nabavku samih vetroagregata, izvođenje građevinskih radova, priključenja na prenosnu mrežu i ostale infrastrukture biće sprovedeni u skladu sa pravilima EBRD-a", dodaje se u saopštenju.

EPCG je tokom 2018. godine pokrenula novi investicioni ciklus koji predviđa diverzifikaciju proizvodnje električne energije, koja će prvenstveno biti bazirana na upotrebi alternativih tehnologija obnovljivih izvora energije, pre svega sunca i vetra.

Početkom septembra prošle godine potpisan je ugovor o zajedničkom razvoju projekta VE Gvozd između EPCG i austrijskog IVICOM-a.

U projekat izgradnje vetroparka na Krnovu EPCG će investirati 60 miliona evra.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U Gadžinom Hanu gradiće se bungalovi, restoran i bazen na otvorenom sa barom

Izvor: B92, 29.Jun.2020, 10:02

Gadžin Han -- Opština Gadžin Han raspisala je javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije-projekta za izvođenje radova za izgradnju bungalova za odmor, restorana i bazena...Planirano je da bazen bude na otvorenom i sa barom...Kompleks se nalazi lokaciji Donji Dušnik i reč je o građevinskoj...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.