Najveći svetski proizvođač u svojoj branši zatvara pogone zbog zaraze radnika

Izvor: B92, 25.Nov.2020, 13:41

Najveći svetski proizvođač u svojoj branši zatvara pogone zbog zaraze radnika

Malezija je najavila zatvaranje 28 fabrika korporacije Top Glove radi testiranja i karantina.

To je usledilo nakon što je kod radnika najvećeg proizvođača gumenih rukavica u svetu potvrđena zaraza koronavirusom. Deonice Top Glove korporacije pale su juče za 7,5 posto što je do sada najveći pad. Fabrike će se zatvarati u fazama kako bi se omogućilo radnicima da svi prođu sistem testiranja i karantin, a uprava nije precizirala datum zatvaranja.

U berzovnoj objavi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u ponedeljak Top Glove je izvestio da je prošle srede obustavio proizvodnju u 16 od 28 fabrika, a preostalih 12 radi sa znatno smanjenim kapacitetima.

Ovakvo naređenje je stiglo malo pre nego što je zemlja u ponedeljak objavila rekordnih 1.884 novozaraženih, a čak 1.067 slučajeva je povezano s klasterom u radničkim spavaonicama korporacije Top Glove.

"Odgovor tržišta na zatvaranje fabrika je poput poslednjeg trzaja. Kompanija se može suočiti s padom dobiti, ali uticaj koronavirusa na generalno poslovanje bi trebalo da bude ograničen. Kompanija će se potruditi da što pre počne ponovo s radom", kazao je Chua Zhu Lian, direktor ulaganja u kompaniji Fortress Capital Asset Management Sdn. Kuala Lumpur, piše portal Kliks (Klix).

Top Glove je u zvaničnoj izjavi kazao da bi isporuke mogle biti odgođene za dve do četiri nedelje i predviđaju rast od tri posto u godišnjoj prodaji.

Pod pretpostavkom da je svih 28 fabrika zatvoreno na dve nedelje, izjavili su da očekuju pad fiskalne 2021. godine za 1,9 posto. U godini pandemije ostvarili su rekordnu dobit zahvaljujući ogromnoj potražnji za zaštitnom opremom, piše Bloomberg.

Prema Malezijskom udruženju proizvođača gumenih rukavica, otprilike dve trećine gumenih rukavica u svetu proizvedeno je u Maleziji, a uz Top Glove grupa velikih proizvođača uključuje Hartalega Holdings i Supermax Corp.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.