Koliko trošite na prevoz? Prosečan Slovenac izdvaja najviše u Evropi

Izvor: B92, 12.Jan.2020, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko trošite na prevoz? Prosečan Slovenac izdvaja najviše u Evropi

Luksemburg -- Dok prosečno slovenačko domaćinstvo svaki šesti evro potroši na prevoz, prosečnoj porodici u Hrvatskoj na prevoz ide samo desetina ukupnih troškova.

Prema podacima evro-statističara, troškovi prevoza u 2018. godini činili su čak 16,9 odsto ukupne potrošnje domaćinstava u "Deželi", što Sloveniju svrstava na prvo mesto po izdacima građana za prevoz u EU.

S druge strane, samo 9,7 ukupne potrošnje hrvatskih domaćinstava u 2018. godini je odlazilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na prevoz, po čemu je Hrvatska zauzela pretposlednje mesto u Uniji. Manje su na prevoz trošili jedino Slovaci, samo 6,6 procenata ukupne potrošnje svojih domaćinstava.

Prevoz je velika stavka u potrošnji evropskih domaćinstava. Podaci Eurostata otkrivaju da su 2018. godine stanovnici EU na prevoz potrošili preko 1,1 bilion evra, odnosno 13,2 odsto budžeta prosečnog domaćinstva u Uniji.

O kako se velikom izdatku za džepove građana EU radi možda najbolje pokazuje podatak da je prosečan stanovnik Unije u 2018. godini na prevoz potrošio čak 2.220 evra, te da troškovi prevoza dosežu 7,2 odsto bruto domaćeg proizvoda Unije.

Prevoz je i inače visoko pozicioniran u potrošnji domaćinstava u EU. Naime, više se troši samo na stanovanje, na koje odlazi gotovo četvrtina potrošnje, odnosno 24 odsto. Istovremeno, troškovi za hranu i piće u prosečnom domaćinstvu u EU manji su od onih za prevoz: 2018. godine su imali udeo od 12,1 odsto, pokazuju podaci Eurostata.

U Hrvatskoj je situacija drugačija. Otprilike trećina potrošnje domaćinstva, prema istraživanjima, odnosi se na hranu i piće, što prehranu svrstava na prvo mesto u izdacima. Prevoz je srazmerno slabo zastupljen, bar ako se upoređuje sa drugima u EU-klubu.

Osim Slovenaca, velike izdatke za prevoz imaju i domaćinstva u Luksemburgu, Kipru, Francuskoj, Nemačkoj i Mađarskoj. Na drugom kraju lestvice su Česi, Rumuni, Belgijanci i Maltežani, u čijoj potrošačkoj korpi troškovi prevoza imaju udeo malo iznad 10 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.