Koja kompanija u Hrvatskoj zaposlene plaća više od 10.000 evra mesečno?

Izvor: B92, 30.Jul.2021, 14:42

Koja kompanija u Hrvatskoj zaposlene plaća više od 10.000 evra mesečno?

Zagreb -- Prosečne plate kao na Zapadu postoje i u Hrvatskoj.

Međutim, važno je odmah naglasiti da je reč o izuzecima, ali dovoljno "slasnim" kad zaposleni u deset firmi u Hrvatskoj imaju prosečne neto plate iznad 4.000 evra.

Među njima, dve kompanije na vrhu nude plate iznad 10.000 evra neto. Sledeće četiri firme nude iznad 5.000 evra neto, a preostale četiri u tom "gornjem domu hrvatskih platiša" nude mesečna primanja iznad 4.000 evra neto.

Nijedna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kompanija na ovom spisku nije nepoznata, iako mnoge ne objavljuju mnogo informacija o svom poslovanju.

Firma u Hrvatskoj u kojoj se prošle godine najviše isplatilo raditi je zagrebačka podružnica italijanske korporacije KT (Kinetics Technology). Navodno je ova kompanija, čija je ekspertiza izgradnja, održavanje i razvoj postrojenja u energetici, uključena u projekat modernizacije Rafinerije Rijeka.

U samoj firmi, Jutarnji list nije uspeo da dobije informacije, jer kontakt podaci vode na hrvatsku podružnicu KPMG-a, gde su objasnili da oni za njih vode administartivne poslove u Hrvatskoj. Međutim, dodatne informacije nisu mogli da pruže.

Prema Fini, u KT-u je lane prosečna neto plata iznosila čak 80.853 kune, što je više od 10.700 evra.

Italijanski KT nije se našao na vrhu ovakvog spiska odjednom, već je tu manje-više stalan gost. Godinu ranije bio je na drugom mestu i to iza Adris grupe, koje ove godine nema na popisu top-10 sa najvišim platama.

Pretekli Mekinsi

Na drugom mestu je pak jedina firma registrovana izvan Zagreba. Reč je o splitskoj firmi Mejaši Prvi, poznatoj kao investitoru u najveći trgovački centar u Dalmaciji - Mall of Split. Ova je firma lani isplatila prosečna neto primanja od 78.955 kuna.

Po tome je pretekla i svetski poznatu konsultantsku kuću Mekinsi end kompani (McKinsey & Company) u čijoj je podružnici za jadransku regiju prosečna neto plata lane iznosila oko 5.100 evra. Mekinsi je time zadržao svoju poziciju od godinu dana pre.

Na četvrtom mestu je, ponovo, Majkrosoft Hrvatska. Podružnica najveće softverske kompanije na svetu, u Hrvatskoj svojim zaposlenicima isplaćuje prosečnu neto platu od oko 4.800 evra. No, u odnosu na pretpandemijsku 2019. nešto ju je smanjila.

Ako se izuzme Fortenova grupa, odnosno bivši Agrokor, koji se smestio na deveto mesto najboljih platiša s prosečnom mesečnom neto platom od skoro 4.400 evra, sve ostale kompanije na spisku su farmaceuti. Reklo bi se, prigodno, s obzirom na to da je lane globalno najvažniji događaj, odnosno onaj s najviše implikacija kako na ekonomiju tako i život, bila pandemija koronavirusa. Tako na spisku slede redom Roše (Roche), Beringer Inglhajm (Boehringer Ingelheim), Eb vi (AbbVie), Novo Nordisk Hrvatska i Novartis Hrvatska.

Među farmaceutima, lane je najisplativije bilo raditi za Roše i Beringer Inglhajm. Te dve kompanije su jedine isplaćivale neto platu od gotovo 5000 evra. Švajcarski Roše je plaćao 4.800 evra mesečno, a nemački Beringer Inglhajm oko 4.700 evra. Američki Eb vi isplatio je svojim radnicima u Hrvatskoj prosečnu platu od 4.500 evra, danski Novo Nordisk nešto malo ispod te sume, a švajcarski Novartis oko 4.350 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.