Koga štite fiskalni računi, majstore ili njihove mušterije?

Izvor: B92, 21.Apr.2021, 20:39

Koga štite fiskalni računi, majstore ili njihove mušterije?

Beograd -- Da bi majstor izdao fiskalni račun, mora pre toga da bude registrovan kao pružalac usluge.

Od 1. januara 2022, preduzetnici će izdavati fiskalne račune za sve pružene usluge.

To bi trebalo da predstavlja garanciju da s jedne strane država ima uvid u ono što preduzetnici (i paušalci) rade, a s druge strane da omogući potrošačima garanciju da ako nisu zadovoljni uslugom da mogu da je reklamiraju, kaže za RTS Andrija Jovičić iz kancelarije "Privredni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << savetnik".

Jovičić kaže da je u januaru ove godine bilo više od 278.000 registrovanih preduzetničkih radnji, uključujući i trgovačke radnje.

Osim vodoinstalatera, električara, molera, fiskalne račune treba da daju i kozmetičari, sajdžije, obućari, fotografi.

Prema rečima Andrije Jovičića frizeri su, ukoliko nisu paušalci, i do sada bili dužni da izdaju fiskalne račune.

"Od Nove godine, ako i tada budu paušalci, biće dužni da izdaju račune i da nabave odgovarajući fiskalni uređaj i da evdentiraju promet preko fiskalne kase. Nabavka uređaja jeste jednokratan izdatak i s tog stanovišta može se očekivati da će negde doći do promene cene usluga. Tamo gde postoji konkurencija, ne treba očekivati veliki skok cena", objašnjava Jovičić.

Dodaje da su sadašnji propisi izuzetno rigorozni za one koji ne izdaju fiskalni račun.

"Ako prijavite poreskom inspektoru da niste dobili račun i inspektor to ustanovi, prvi put će preduzetnik biti kažnjen zabranom rada 15 dana, drugi put ako se desi biće kažnjen do 90 dana a treći put do godinu dana zabrane rada", ističe Jovičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.