Izvor: RTS, 24.Jan.2021, 14:02

Ko su kupci najskupljih stanova u Srbiji

I pored pandemije, tržište nepokretnosti u Srbiji u poslednjem kvartalu prošle godine beleži rast od deset procenata i promet od više od milijardu i 300 miliona evra. Javni beležnici i osnovni sudovi su Republičkom geodetskom zavodu dostavili blizu 45 hiljada ugovora. Oko 700 miliona evra potrošeno je na stanove. Sve je više stranih investitora, ali i kupaca.
Novogradnja na najatraktivnijim beogradskim lokacijama, po ceni od dve do tri hiljade evra >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << po kvadratu, prodaje se još u izgradnji. Raste tražnja za lokacijama, ali i za radnicima.

"Što se tiče pronalaska lokacije, to je dugotrajniji proces i uglavnom su problemi pravno-imovinske prirode, a što se tiče pronalaženja radnika, naravno sad je velika ekspanzija u građevinskoj industriji, tako da je manjak građevinskih radnika. Na gradilištu imamo oko 40 radnika iz Turske", kaže Miroslav Radovanović, odgovorni izvođač radova u preduzeću "Greda Valjevo".
Trinaest najskupljih stanova, po ceni od preko osam hiljada evra po kvadratu prodati su u u 42-ospratnoj Kuli Beograd, koja se tek gradi. U Beogradu na vodi, stanovi se prodaju po ceni od dve i po do preko osam hiljada evra po kvadratu. A ko su kupci?
"To su naši ljudi, dijaspora i imamo određeni broj stranih kupaca. Imamo dosta kupaca iz EU, imamo dosta kupaca iz Kine, imamo i kupce sa Bliskog istoka. Ono što smo u prošloj godini naučili jeste – da bismo privukli dijasporu i strane kupce bilo je neophodno da im pružimo onlajn alate i mogućnost da rezervišu stan bez potrebe da dođu u Beograd", navodi Nikola Nedeljković, direktor "Beograda na vodi".
Rast tržišta građevinskog zemljišta Od oktobra do decembra prodato je za 50 odsto više građevinskog zemljišta nego u istom periodu 2019. godine.
"Tržište nepokretnosti se oporavilo znatno brže nego što je iko mogao da predvidi. Oporavak je usledio od juna 2020. pa do kraja 2020. godine", ističe Dragana Milićević Sekulić iz Republičkog geodetskog zavoda,
Samo u Beogradu na stanove je potrošeno 434 miliona evra.
"Treba da prestanemo da posmatramo naše tržište nekretnina kao standardno tržište stambenih nekretnina bilo gde na zapadu. Naše tržište nekretnina je tržište kapitala. Naše tržište stambenih nekretnina možemo da poredimo sa berzama u Njujorku ili negde na zapadu. Profiti su sasvim zadovoljavajući i svi investitori su voljni da uđu u nove investicije", kaže Nebojša Nešovanović iz Međunarodne konsultantske kuće za nekretnine CBRE.
Čak 86 odsto nekretnina plaćeno je gotovinom, a kada je u pitanju zemljište u 99 odsto slučajeva kupovano je za keš.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.