Klikom do oblaka: Zašto cloud tehnologija postaje neophodna kompanijama?

Izvor: B92, 26.Feb.2020, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klikom do oblaka: Zašto cloud tehnologija postaje neophodna kompanijama?

Beograd -- Cloud tehnologija postala je glavni saveznik kompanija, ali još postoje otpori i nerazumevanje dobrobiti koje donosi ova strategija.

Računarstvo u oblaku je koncept koji omogućava da se kompjuterski resursi isporučuju korisnicima na osnovu njihovog zahteva u vidu usluge, putem interneta.

Ova tehnologija predstavlja pogodno rešenje za realizaciju infrastrukture poslovnih sistema, uz smanjenje troškova ulaganja u infrastrukturu i visok stepen efikasnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i dostupnosti.

Transformacija

Cloud tehnologija transformiše način na koji organizacije koriste kompjuterske usluge. To je uporedivo sa načinom na koji koristimo i plaćamo električnu energiju: prosto kao što utaknete kabl uređaja u zid, uključite ga i platite onoliko koliko potrošite. Ne morate da se zamarate održavanjem izvora energije, vaše je da ga koristite. Tako je i sa cloud tehnologijom. Fokus više nije na upravljanju, održavanju, podršci lokalnim serverima i čemu sve ne. Cloud tehnologija sve to izmešta u okruženje u kome neko drugi obavlja taj posao – vaše je da tu uslugu koristite putem interneta.

Pre pojave clouda, kompanije su morale da investiraju znatna sredstva u opremu, softver i sisteme za skladištenje podataka, na samom početku poslovanja ili u slučaju znatnijih proširenja i promena, kako bi osigurale nastavak poslovanja u slučaju IT katastrofe. Ovo je često podrazumevalo dvostruke troškove.

Upravo zbog ušteda i brzine, cloud je često važniji za male biznise i nove kompanije nego za velike koji već imaju razvijenu infrastrukturu.

Sa gledišta firme, glavne prednosti clouda su brzina i fleksibilnost poslovanja, povećanje dostupnosti i sigurnosti podataka, dostupnost različitih opcija, optimizacija troškova i povećanje efikasnosti, veća produktivnost i ušteda vremena, kao i usvajanje novih tehnologija.

Upravo to vam mogu pružiti cloud servisi na mts-ovom portalu Oblaci.rs, prilagođenom potrebama kompanija u Srbiji.

Smatra se da je za potpunu cloud transformaciju poslovanja kompanije, u zavisnosti od njene veličine, potrebno jedna do tri godine, dok nove firme u startu radije razmatraju cloud okruženje zbog veće fleksibilnosti u slučaju rasta poslovanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.